De cele mai multe ori, debutul tulburărilor psihotice are loc la vârstă tânără, iar multe din aceste semne sunt puse cu ușurință pe seama unor „crize de adolescent” care vor trece odată cu înaintarea în vârstă.
Dificultăți de gândire și concentrare
– Senzația că nu are mintea clară, dificultatea de a-și menține atenția concentrată pe un anumit subiect (de exemplu, într-o conversație sau la citit)
– Modificări ale vorbirii – devierea de la subiect sau folosirea unor combinații neobișnuite de cuvinte
Scăderea îngrijorătoare a notelor de la școală sau a performanței la locul de muncă
Alterarea igienei personale sau scăderea interesului pentru auto-îngrijire
Suspiciozitate sau neliniște în situațiile sociale
– Se simte incomod în prezența prietenilor, membrilor familiei sau a profesorilor fără să știe de ce sau are sentimentul că cei din jur vor să îi facă ceva rău
Retragerea socială
– Tendința de a sta singur mai mult timp decât înainte. Evitarea anumitor situații sociale la care participa anterior (inclusiv mersul la școală sau la muncă sau întâlnirile cu prietenii)
Modificări emoționale
– Emoții extrem de intense sau inadecvate sau aplatizare afectivă (reducerea marcată a trăirilor emoționale)
Apariția unor percepții neobișnuite
– Persoana respectivă percepe lucruri care nu sunt sesizate de ceilalți. (Pot fi afectate toate simțurile, cel mai frecvent auditiv sau vizual, dar și tactil, gustativ sau olfactiv)
– Aceste modificări pot fi discrete (ex: sunetele pot părea mai intense decât de obicei) sau mai accentuate (ex: voci care transmit mesaje cu semnificație specială)
Convingeri neobișnuite sau gândire magică
– Persoana respectivă nu își poate da seama dacă anumite evenimente s-au întâmplat în vis sau în realitate. Are convingerea că alți oameni îi pot citi mintea sau că o urmăresc și îi fac rău. Identifică conexiuni semnificative între evenimente care nu sunt asociate, poate prezenta experiențe de déjà vu sau de „rupere de realitate”
Tulburări ale somnului
– Insomnii sau modificarea marcată a programului de somn
Tulburări ale apetitului alimentar
– Scăderea poftei de mâncare sau adoptarea unor obiceiuri alimentare neobișnuite
Unele dintre aceste modificări timpurii nu sunt specifice psihozei. Este important ca persoana respectivă să fie evaluată medical atunci când apar mai multe astfel de semne sau simptome sau dacă acestea se intensifică în timp, mai ales în cazul în care există și un istoric familial de tulburări psihotice.
Articol scris de dr. Cristina Dude
14 mai 2019