Diagnosticul dual: De ce să folosim un concept complex în loc de aritmetica simplă?

Oricine știe încă din clasele primare că 1+1=2. Acest rezultat este simplu, clar și poate fi demonstrat cu ușurință socotind pe degete.

În practica psihiatrică întâlnim adesea pacienți care îndeplinesc criteriile de diagnostic atât pentru o tulburare mentală (cum ar fi psihoză, depresie sau anxietate), cât și pentru o dependență (de substanțe sau de jocuri de noroc). Matematic, am putea considera că acești pacienți au 2 diagnostice separate și mult timp au fost abordați ca atare.

În ultimii ani însă este acordată o atenție din ce în ce mai mare conceptului unitar de diagnostic dual (sau tulburare duală). Principala implicație este aceea că pacienții care însumează cele 2 tipuri de diagnostice descrise mai sus vor fi tratați ca un tot unitar, de către o echipă multidisciplinară integrată, cu obiective terapeutice care urmăresc evoluția pacientului în ansamblu, nu fiecare componentă în parte.

 

De ce ar fi nevoie de acest lucru?


1. Tulburările duale sunt frecvente:

Abuzul/dependența de substanțe apar semnificativ mai frecvent în cazul pacienților cu alte diagnostice psihiatrice, respectiv la:   

 

și
fața de

 


De asemenea, persoanele care prezintă abuz/dependență de substanțe sunt adesea diagnosticate și cu alte tulburări mentale:

 

 

2. Tulburările duale au un impact major asupra vieții persoanelor afectate:

 

3. Cele două componente ale unui diagnostic dual sunt strâns legate între ele și se pot influența reciproc în moduri variate, ceea ce face indispensabilă o evaluare integrată:

 

4. În prezent există o abordare separată a tulburărilor psihiatrice generale și a adicțiilor, de cele mai multe ori în centre/pe secții separate, de echipe terapeutice diferite.

Fiind vorba de mai mult decât o simplă însumare a celor 2 afecțiuni, cheia unui management corect în tulburările duale este reprezentată de integrarea acestor componente: ele trebuie să fie abordate de o echipă sudată, coerentă, care să țină cont în permanență de complexitatea problemelor persoanei respective și care să fie coordonată de un profesionist care să aibă permanent în minte imaginea de ansamblu (manager de caz).

 

Principalele caracteristici ale tratamentului integrat al tulburărilor duale sunt:

 

Din aceste motive, în cazul diagnosticelor duale, este important ca 1+1 să constituie de fapt un întreg, pentru că această abordare le oferă cele mai mari șanse de reușită pacienților incluși într-una dintre cele mai vulnerabile categorii diagnostice.

 

17 octombrie 2018