Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/sburator/color-mind.ro/wp-content/themes/color_v1/single.php on line 29

Participare la Congresul European de Psihiatrie EPA 2019

Participarea la cel de-al 27-lea Congres European de Psihiatrie, care a avut loc zilele trecute în Varșovia, Polonia, ne-a oferit o perspectivă largă asupra tendințelor actuale din psihiatria clinică, psihoterapie, cercetare în psihiatrie și politici de sănătate mentală, ajutându-ne să creștem capacitatea echipei Color Mind de a fi de ajutor pacienților, în practica de zi cu zi.

 

Tehnologia Digitală în psihiatrie

Subiectul vedetă al acestui forum a fost Tehnologia Digitală în psihiatrie (ex. Tehnologia AVATAR), care permite pacientului și medicului său să experimenteze împreună anumite aspecte ale bolii și să gestioneze împreună dificultățile simptomelor abordate.

Folosind această tehnologie, pacientul poate construi împreună cu psihiatrul/psihoterapeutul un personaj virtual care să reprezinte vocea persecutorie din mintea sa (în psihoze) sau acea parte critică, intimidantă, amenințătoare din propria minte (în tulburările depresive sau anxioase, etc) și apoi să “exerseze virtual” o interacțiune plină de compasiune față de sine și față de toate aspectele dureroase apărute în relaționare.

În afară de aspectul spectaculos și jucăuș al acestei tehnologii, atitudinea psihoterapeutică pe care se bazează este cea de compasiune față de experiența de boală, ceea ce reprezintă o schimbare importantă de perspectivă asupra bolii.

Atitudinea a trecut de la cea de “luptă agresivă cu boala, simptomul, părți ale sinelui care trebuie îndepărtate și înlocuite cu altele”, la o atitudine de înțelegere și acceptare, și chiar de apreciere a simptomelor, ca fiind un ghid spre sănătate și nu o piedică, un inamic.

Astfel, un pacient psihotic poate intra într-o relație de colaborare cu vocile persecutorii, câștigând putere/control asupra propriului psihic și asupra vieții sale.

 

Valoarea echipei terapeutice între medic și pacient

Un alt subiect important, propus de majoritatea echipelor-lider din cercetarea clinică psihiatrică din Europa se menține în aceeași zonă de acceptare și înțelegere diferită a rolului psihiatrului, prin crearea de echipă terapeutică împreună cu pacientul și familia acestuia.

Modelul medical clasic, paternalist, în care medicul știe cel mai bine ce este de făcut cu boala și simptomele, iar pacientul se supune pasiv indicațiilor acestuia este schimbat cu unul în care întregul demers de tratament este orientat spre atingerea scopurilor pe care pacientul le are pentru viața sa.

Medicul ajunge astfel să fie o resursă importantă într-o “echipă de lucru” al cărui lider este pacientul cu nevoile sale specifice, din care fac parte aparținătorii, psihiatrul, psihoterapeutul, etc.

Relația terapeutică de colaborare permite o atitudine medicală flexibilă, deschisă și mult mai adaptată realității fiecărui pacient în parte.

 

Strategii abordate de psihiatria anului 2019

Psihiatria în 2019 se preocupă de “ce e de făcut pentru ca pacienții săși cunoască propriul potențial, propriile scopuri și apoi să le și atingăși propune o multitudine de strategii integrate, cum ar fi: politici de detectare timpurie a persoanelor cu risc de a dezvolta schizofrenie/psihoză, Programele Integrate de Tratament pentru Psihoză la Debut, pentru patologia peripartum, pentru prevenirea suicidului, Programe Integrate de Tratament pentru Tulburările asociate Consumului de Substanțe, pentru tratamentul traumei, pentru reducerea stigmatizării și neglijării de către societate a pacienților cu tulburări mentale.

 

Urmând tendințele actuale ale psihiatriei, echipa Color Mind abordează patologiile mentale dezvoltând câteva dintre aceste programe(Programul de Intervenție în Episodul Psihotic Acut, Program Individualizat de Tratament pentru consumul de substanțe, alcool sau pentru dependențe comportamentale, Program Integrat de Tratament pentru Tulburări Duale).

 

Articol scris de dr. Ana Maria Iordache

 

17 aprilie 2019