Psihoterapie pentru România

Meseria de psihoterapeut este într-o continuă dezvoltare în România. În acest moment, ea este reglementată prin legea Psihologului 213/2004, doar ca o competență/specializare asimilată statului de psiholog, nu ca o meserie de sine stătătoare.


Însă și la nivel European s-a simțit nevoia unei mai bune organizări. Astfel, Asociația Europeană de Psihoterapie (EAP) reprezentantă a 128 organizații din 41 de țări Europene, a început demersurile pentru crearea unui cadru legislativ de formare și practică profesională avansată în psihoterapie, comparabil în toate țările Europene, menit să încurajeze schimbul între profesioniști și libera circulație în țările din Uniunea Europeană. În acest sens, Comisia Europeană conlucrează cu EAP la Directiva asupra Recunoașterii Calificărilor Profesionale pentru psihoterapie, ca profesie distinctă.

 

Inițiativa românească 


A venit momentul ca și în România să se elaboreze o astfel de reglementare a profesiei de psihoterapeut, așa cum s-a întâmplat deja în țări ca Germania, Austria, Italia, Croația, Lituania, Malta, Finlanda.
Acest proiect de lege își propune să respecte principiile și valorile psihoterapiei, dreptul profesional dobândit al psihoterapeuților români, dreptul la continuarea proceselor de formare și de supervizare în conformitate cu normele în vigoare la momentul începerii acestora, și stabilirea unei perioade de tranziție pentru alinierea la standardele și criteriile Europene.
Întregul efort de legalizare și stabilire de bune practici este făcut având ca scop binele și interesul clientului, menținerea de înalte standarde de competență și întărirea încrederii publicului în profesie.

 

Specialiștii clinicii Color Mind se alătură comunității psihoterapeuților practicieni din România, susținând acest demers de dezvoltare a excelenței în psihoterapia românească!
Vă vom ține la curent cu progresul acestei inițiative. Găsiți mai multe detalii în linkul de mai jos:

https://www.psihoterapie.ro/index.php/informati-federatia-romana-de-psihoterapie/236-legea-privind-organizarea-si-exercitarea-profesiei-de-psihoterapeut 

22 mai 2019