Semne surprinzătoare ale depresiei

Tristețea, lipsa de speranță, interesul scăzut pentru activitățile care cândva îți făceau plăcere, energia scăzută, dificultățile de concentrare, schimbările legate de pattern-ul de somn sau alimentar sunt câteva din cele mai comune semne de depresie. Mai jos veți găsi semne mai puțin obișnuite care să vă indice dacă Dvs. sau cineva apropiat ar putea trece printr-un episod depresiv.

Shopping-ul compulsiv

Cumpărături scăpate de sub control? Pentru unii oameni care sunt deprimați, nu este neobișnuit ca shoppingul compulsiv, în magazin sau pe Internet să servească drept un stimulent pentru a se distrage de la probleme sau a-și crește stima de sine. Dar „terapia prin cumpărături” funcționează pe o perioadă scurtă, deoarece nu abordează depresia care stă la baza acesteia. De asemenea, fiți conștienți de faptul că shoppingul compulsiv ar putea fi un semn al maniei în tulburarea bipolară.

Băutul excesiv

Aproape o treime din persoanele cu depresie majoră abuzează de alcool. Dacă simțiți că trebuie să beți pentru a face față anxietății și depresiei, puteți fi unul dintre ei. Deși alcoolul poate părea că oferă o ieșire temporară, că starea se modifică sau problemele nu mai par așa grave, alcoolul poate accentua depresia, exagerarea poate face episoadele depresiei mai grave și mai frecvente.

Uitarea și dificultățile de memorie

Depresia poate fi un motiv pentru a vă simți cu mintea încețoșată sau pentru care uitați cu ușurință. Studiile arată că depresia prelungită sau stresul pot determina creșterea nivelului de cortizol al organismului. Aceasta poate micșora sau slăbi acea parte a creierului asociată cu memoria și învățarea. Pierderea memoriei legate de depresie pare să fie mai gravă pentru persoanele în vârstă. Vestea bună: tratarea depresiei poate îmbunătăți problemele memoriei asociate cu depresia.

Utilizarea excesivă a internetului

Preferi interacțiunile sociale virtuale celor din viața reală? Petreci mult timp pe internet? Poate fi un semn de depresie. Studiile au arătat o legătură între nivelurile ridicate de depresie și utilizarea excesivă a internetului. Persoanele care folosesc excesiv internetul tind să își petreacă timpul pe site-uri de pornografie, comunități online și jocuri.

Furtul din magazine

Aproximativ o treime din cei care fură din magazine suferă de depresie. Pentru unii oamenii care se simt lipsiți de putere sau insignifianți din cauza depresiei, furtul din magazine oferă sentimentul de putere și importanță. Acesta poate contracara, de asemenea, depresia-„amorțeală”. Pentru persoanele care fura pentru că sunt deprimate, trăirile pe care furtul le aduce sunt mai importante decât obiectul pe care îl fură.

Durerile de spate

Studiile arată că în jur de 40% dintre persoanele cu dureri cronice în zona lombară au prezentat depresie înainte ca durerile de spate să înceapă. Cu toate acestea, depresia poate fi adesea ignorată sau nediagnosticată, deoarece, în general oamenii nu asociază durerea fizică cu depresia. În același fel, durerea cronică crește riscul pentru depresie.

Comportamentul sexual riscant

Depresia este mai frecvent asociată cu libidoul scăzut decât cu un interes sporit față de sex. Dar unii oameni folosesc sexul pentru a face față depresiei sau stresului. Promiscuitatea crescută, infidelitatea, obsesiile sexuale și comportamentul sexual cu risc ridicat, cum ar fi sexul neprotejat, pot fi semne de depresie. De asemenea, poate reflecta probleme cu controlul impulsurilor sau poate fi un semn al maniei în tulburarea bipolară. Și poate avea efecte negative asupra sănătății și asupra vieții personale.

Emoții exagerate

Adesea, persoanele care sunt deprimate prezintă o expresivitate emoțională scăzută. Alteori, ele arată prea multa emoție. Ele pot fi brusc iritabile sau explozive. Pot exprima sentimente exagerate de tristețe, de lipsă de speranță, de îngrijorare sau de frică, sentimente de lipsă de valoare sau sentimente de vinovăție excesivă sau inadecvată. Cheia este o schimbare bruscă a comportamentului. Dacă o persoană care este de obicei „plată”afectiv, devine hiper-emoțională, depresia poate fi cauza.

Grija de sine scăzută

Neglijarea auto-îngrijirii de bază poate fi un semn de depresie și stimă de sine scăzută. Semnele pot fi atât de mici, încât să treacă neobservate – neglijarea igienei personale, a examenelor fizice periodice sau a măsurilor medicale obișnuite în condiții cronice, cum ar fi bolile cardiace sau diabetul. Obține ajutor pentru depresie și vei începe probabil să ai grijă din nou de tine!

Articol scris de Psih. Mirela Ungureanu

27 ianuarie 2019