Poate canabisul trata depresia?

 

Depresia afectează aproximativ 350 de milioane de oameni din lume. Ea este principala cauză a funcționării deficitare. Cu toate acestea, mulți oameni nu caută ajutor medical pentru această problemă.

În prezent există multe forme de tratament disponibile, incluzând medicația orală și diverse forme de psihoterapie. Cercetătorii studiază acum potențialul canabisului medicinal în tratamentul depresiei.

 

Beneficiile canabisului medicinal

 

Un studiu din 2014 desemnează canabisul ca potențial tratament pentru durerea cronică. 64% dintre participanții la studiu au experimentat o reducere a intensității durerii. Mulți dintre ei au observat și diminuarea anxietății și îmbunătățirea somnului.

Un alt studiu din 2012 explorează canabisul ca modalitate de reducere a spasticității musculare la pacienții cu scleroză multiplă. 30% dintre ei au avut o reducere a acesteia pe durata tratamentului.

Alte potențiale beneficii ale canabisului medicinal:

 

Cercetarea canabisului în tratamentul depresiei

Aceasta este încă la început. În prezent, cercetătorii se concentrează pe capacitatea canabisului de a restaura funcționarea endocanabinoidă normală.

Endocanabinoizii sunt compuși chimici secretați în mod natural de corpul uman. Stresul cronic poate opri secreția acestei substanțe, ceea ce duce la comportament depresiv. Folosirea canabisului ar putea normaliza secreția de canabinoizi și ameliora dispoziția.

 

Riscurile folosirii canabisului

Într-un grup de studiu pentru observarea relației dintre canabisul medicinal și durerea cronică, 71% dintre pacienți nu au avut nici o reacție adversă. 6% din ei au suferit de tuse și iritații faringiene.

Nu există nici o dovadă clară că marijuana cauzează depresie. Totuși ar putea fi o legătură între cele două. Câteva studii observă că utilizatorii constanți sau de cantități mari din această substanță sunt mai frecvent diagnosticați cu depresie decât neconsumatorii.

Marijuana poate fi un declanșator pentru psihoză sau schizofrenie la persoanele cu risc crescut pentru aceste maladii. Psihoza este o boală mintală gravă, caracterizată prin pierderea contactului cu realitatea. Simptomele pot include iluzii și halucinații.

Reacțiile adverse ale canabisului depind de modalitatea de folosire. Canabisul medicinal este sub forma de spray, comprimate, plasturi sau ulei. Există cercetări în curs și pentru folosirea tradițională, recreațională – adică fumat sau vaporizator.

În prezent se studiază un extract de canabis, numit canabidiol, pentru evaluarea capacității lui de a ameliora dispoziția, fără a produce dependență.

Până la apariția unor date certe despre legătura dintre canabis și depresie, iată câteva „unelte” eficiente în lupta cu această afecțiune:

 

Articol scris de Dr. Mihaela Sobescianschi 

8 ianuarie 2019