Terapia de cuplu

Terapia de cuplu este una dintre modalitățile psihoterapeutice de abordare a dificultăților ce apar la nivelul relației de cuplu. Ea presupune prezența simultană în cabinetul de psihoterapie a celor doi parteneri. Terapia de cuplu sistemică prezentată aici se bazează în mare parte pe aceleași principii și tehnici sistemice ca și terapia familială.

 

În ce situații poate avea loc intrarea unui cuplu în terapie

 

 

 

 

 

Câteva idei generale referitoare la terapia de cuplu

 

 

Unele cupluri își propun ca scop îmbunătățirea relației lor prin terapie, iar a lucra explicit pentru aceasta presupune câteva condiții:

 

 

 

 

 

Etape ale relației de cuplu

Dezvoltarea relației de cuplu este un proces de învățare. Fiecare partener încearcă să afișeze ceea ce consideră valoros la propia persoană, dar și ce crede că celălalt așteaptă de la el. Pe de altă parte,  percepția este selectivă, fiecare văzând în celălalt ceea ce vrea să vadă și nu neapărat ceea ce este și cum este partenerul. La începutul unei relații se pun în scenă doar anumite aspecte ale personalității, altele rămânând ascunse.

Angajamentul reciproc de durată deschide o nouă etapă în relație, etapă în care diferențele dintre parteneri devin tot mai evidente. Fiecare aduce în relația actuală un “bagaj“ din propria familie de origine, idei despre cum ar trebui să fie o relație de cuplu, despre cum se împart responsabilitățile, despre educația copiilor etc. Sarcina cuplului este negocierea și construirea relației prin acceptarea diferențelor și dezvoltarea unui “scenariu nou“ din elementele scenariilor moștenite de la părinți.

O lecție importantă a cuplului se referă la experimentarea relațiilor intime cu persoane de sex opus. Abilitatea dezvoltării și menținerii acestor relații reprezintă un stadiu important în dezvoltarea psihosocială a unei persoane, stadiu care corespunde vârstei de adult tânăr.

Există și situații când diferențele duc la conflicte și separare. Sarcina terapeutului este de a ajuta fiecare persoană participantă să facă față cu succes situațiilor de viață și să poată decide ce este mai bine pentru cuplu, dar și pentru fiecare dintre ei, separat.

 

 

Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regăsite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.

 

13 mai 2016