Consumul de tutun este o practică zilnică extrem de întâlnită peste tot în lume. În cele ce urmează veți afla mai multe despre ce este dependența de tutun, toleranța la tutun, dar și despre manifestările intoxicației sau ale sevrajului.
Tutunul este o plantă ce aparține genului Nicotiana, din familia Solanaceelor. Frunza de tutun poate fi uscată sau fermentată și se poate rula, pulveriza sau tăia, în funcție de produsul dorit. Principiul activ al tutunului este nicotina, o otravă care în anumite cantități este mortală pentru om. Pericolul tutunului vine nu numai de la nicotină – a cărei cantitate este controlată, dar și de la cele 1400 de produse rezultate în urma sa, dintre care amintim: piridine, acid prusic, nicoteină, formol și oxid de carbon.
Dependența de tutun este comună printre persoanele care fumează zilnic și care trec de stările inițiale ale consumului de tutun, anume greața și amețeala. Oprirea consumului aduce cu sine bine-cunoscutele efecte ale sevrajului, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Vorbim despre o dependență de tutun atunci când avem următoarele comportamente:
Dependența se mai traduce și prin faptul că persoana fumează în timpul unei plimbări de 30 de minute, fumează zilnic, eventual din ce în ce mai mult, se trezește noaptea pentru a fuma.
După o perioadă de consum este posibil să apară toleranța organismului la tutun. Aceasta se traduce prin:
Încetarea bruscă a fumatului poate avea consecințe neplăcute. Dintre acestea, cele mai întâlnite sunt:
Stările care o descriu sunt următoarele:
Studiile au arătat influența puternică a consumului de tutun asupra duratei vieții, jucând un rol în apariția cancerului de laringe, buze, cavitate bucală, esofag, vezică, participând la arterita membrelor inferioare, ulcerul gastro-duodenal, astm, tromboză. Tabagismul matern este dăunator pentru fetus: creșterea numărului de avorturi spontane, nașteri premature și copii morți la naștere.
Este de subliniat ca repercursiunile asupra stării generale se fac simțite la fumătorii vechi și se combină adesea cu alte comportamente precum sedentarismul, supraalimentația, alcoolismul.
Clinica Color Mind este specializată în tratamentul dependențelor, ceea ce înseamnă că vă propune programe de tratament personalizate, programe din care fac parte mai mulți specialiști ce iau în calcul atât efectele fiziologice, organice cât și pe cele psihologice. De asemenea avem in vedere nu doar persoana care solicită ajutorul nostru, ci și sistemul de suport din afara clinicii.
29 februarie 2016