Ca peste tot în societatea modernă, alcoolul este cel mai folosit drog și în România. Îl găsim peste tot: în bere, vin, lichioruri etc. Denumirea chimică a acestuia este etanol (C2H5OH).
Alcoolul este un drog obținut din fermentarea cerealelor și a fructelor. De exemplu, strugurii sunt folosiți la producerea vinului, orzul și grâul sunt folosite la producerea berii, iar anumite varietăți de cereale și fructe sunt folosite la producerea băuturilor spirtoase.
Alcoolul este un “downer” sau un drog depresant, ceea ce înseamnă că acesta încetinește funcțiile sistemului central nervos, inclusiv pe cele ale creierului. Poate părea că alcoolul îi face pe oameni să fie mai deschiși și mai activi, însă acest lucru este un rezultat al faptului că alcoolul reduce activitatea creierului, scade inhibițiile, astfel consumatorul se simte mai relaxat.
Dependența de alcool este atât psihică cât și fizică. O persoană care bea 8 pahare zilnic timp de 6 luni va avea simptome de sevraj atunci când se va opri din consum: deteriorarea somnului, transpirații, neliniște. Simptomele sevrajului sunt, de cele mai multe ori, un motiv pentru a reîncepe consumul de alcool. Reluarea consumului poate suprima, temporar, aceste simptome. De asemenea, duce la toleranță sau obișnuință. Vei avea nevoie de o cantitate mai mare de alcool pentru a te ”ameți”.
Te întrebi dacă consumul de alcool a devenit o problemă pentru tine? Atunci încearcă sa iți răspunzi sincer la întrebările următoare:
Cu cât sunt mai multe răspunsuri afirmative, cu atât mai problematic este consumul de alcool.
În cadrul clinicii Color Mind, programul de tratament pentru dependența de alcool este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele două elemente importante ale procesului de recuperare: psihoterapia și tratamentul medicamentos.
Eficiența programului de tratament este dată și de monitorizarea evoluției în cadrul programului. Periodic sunt programate ședințe de management de caz în care pacientul, susținătorul și managerul de caz discută despre parcursul în recuperare, necesitatea eventualelor schimbări sau ajustări în planul de tratament.
Atenție: CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL NU TREBUIE OPRIT FĂRĂ CONSULTAREA UNUI SPECIALIST DEOARECE SIMPTOMELE SEVRAJULUI POT CAUZA DECESUL.
15 februarie 2016