Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/sburator/color-mind.ro/wp-content/themes/color_v1/single.php on line 29

Dependența de alcool – C.B.

C.B. este erou în lupta cu dependența de alcool, nu mai consumă alcool de aproximativ 12 luni. Înainte de a începe tratamentul se simțea lipsit de respect pentru propria persoană, dar și pentru cei dragi. Dedică victoria în lupta cu dependența familiei sale, care l-a susținut din primul moment. Își dă seama că decizia i-a aparținut în totalitate și că nimeni altcineva nu poate să te ajute dacă tu nu vrei să te ajuți.

 

1) Ce te-a determinat să te hotărăști să faci o schimbare?

C.B.: În acea noapte am avut sentimentul certitudinii că nu mă mai pot întoarce, că mă pierd definitiv. În aceea noapte am avut al doilea episod de sevraj în prezența familiei mele și am ajuns la o cameră de primiri urgențe. Fiul meu cel mare a stat cu mine până către dimineață. Era prea mult și prea umilitor, și dacă nu făceam atunci schimbarea, nu o mai făceam niciodată.

2) Cum erai înainte de recuperare?

C.B.: Nu aș putea spune exact cum eram înainte de recuperare. Cred că cel mai nimerit ar fi să îi întrebați pe cei din jurul meu. Cu siguranță nu aveam aproape deloc respect pentru propria ființa, iar caracteristică pentru acea perioadă era lipsa de comunicare cu cei din jur. Tendința de a simula relațiile de toate tipurile, lipsa de motivație alta decât adicția, absența curajului de a discuta cu mine și de a face o simplă autoanaliză – iată un scurt tablou al acelei perioade.

3) Ce etape ai parcurs în tratamentul dependenței de alcool?

C.B.: În ceea ce privește dependența mea, pot spune că am trecut direct de la consum la abstinență. Am mers la clinică împreună cu soția mea în ziua imediat următoare sevrajului. Am primit un tratament medicamentos și am intrat într-un program specializat, cu vizite săptămânale, după ce, în prealabil, mi s-a făcut o evaluare de către o echipă de trei psihologi și psihiatri. În prezent încep a treia lună de program și sunt abstinent. Sunt sigur că în viața mea a intervenit o schimbare majoră pe care eu am decis-o.

4) Ce ai făcut pentru a sta departe de viața ta de dinainte?

C.B.: Întâi de toate am realizat că am nevoie de ajutor, mai ales pentru a întelege ce mi se întâmplă și pentru a nu acționa haotic. Spun asta fără a diminua rolul deciziei mele personale de a mă opri. Așadar am mers la această clinică specializată în tratamentul dependențelor, dând toată imporțanța fiecărei ședințe, înțelgând exact ce mi se întâmplă și canalizându-mi eforturile către reușită. Am făcut din această decizie aproape un mod de viață. Familia m-a ajutat enorm prin lipsa de agresivitate și prin înțelegerea profundă de care a dat dovadă. Singur cred că e foarte greu să reușești.

5) Cum este viața ta acum?

C.B.: Nu este foarte simplu să te schimbi, să-ți schimbi modul de viață. Este extrem de bine să constați că poți să trăiești altfel, că în sfârșit ai luat decizia de a nu mai bea. Sunt o groază de lucruri noi pe care le constați. De fapt ele nu sunt noi, ci cele mai multe țin de prejudecăți pe care ți le asumaseși. Poți fi dezinvolt în gândire și creativ fără a bea, o masă excelentă nu are nevoie neapărat de un vin, o discuție nu trebuie să fie făcută exclusiv în fața paharelor cu alcool, iar soluția pentru o situație critică nu este să uităm îmbătându-ne. Toate pot avea alt curs.

6) Care este cel mai important lucru azi, care te menține în recuperare?

C.B.: Cu sigurantă că acum, ca în multe alte momente semnificative din viață, cea mai importantă este cunoașterea și, în acest caz, autocunoașterea. Un rol important în acest sens l-a avut programul urmat la clinică. Însă cel mai valoros lucru care mă menține în recuperare este faptul că am descoperit în mine energia și decizia de a mă opri, desigur cu ajutorul clinicii, al familiei și, mai ales, a tot ceea ce mi s-a întâmplat înainte. Deciziile se iau când se îndeplinesc toate premisele și condițiile pentru a fi luate, și îți aparțin în totalitate. Nimeni nu ia deciziile în locul tău.

7) Ce sfaturi ai da oamenilor care luptă cu una sau mai multe dependențe?

C.B.: Cunoaște-te cât mai bine!

Caută ajutorul la cei care se pricep!

Încearcă să nu fii singur!

Viața ta e a ta și numai a ta!

Decizia ta e a ta și numai a ta!

 

28 februarie 2015