D.B. este erou în lupta cu dependența de etnobotanice. Vorbește mult despre acea perioadă ca fiind una de auto-distrugere, timp în care își dorea schimbarea dar nu avea puterea să o obțină singur. Este foarte recunoscător echipei de specialiști din clinica noastră.
1) Ce te-a determinat să te hotărăști să faci o schimbare?
D.B: Începusem să mă simt foarte rău, nu îmi mai puteam controla comportamentul, devenisem violent. Îmi doream viața de dinainte, nu voiam să-mi ruinez viitorul pierzând șansa unei facultăți.
2) Cum erai înainte de recuperare?
D.B.: Aveam pierderi de memorie, deveneam violent cu ușurință, aveam insomnie, nu mai aveam putere de concentrare, aveam frică de gândaci – lucru care îmi provoca coșmaruri. Nu mai puteam gândi limpede, îmi imaginam tot felul de lucruri neadevărate, nu mai aveam încredere în nimeni și mă păcăleam mereu că pot renunța oricând la etnobotanice.
3) Ce etape ai parcurs în tratamentul dependenței de etnobotanice?
D.B.: Prima dată am fost la un psiholog care mi-a recomandat o internare la spitalul Sf. Stelian, mai mult pentru a vedea cât de rău pot ajunge dacă aș continua să consum drogurile “legale”. După o săptămână de spitalizare am continuat cu tratament medicamentos pentru calmare, care îmi provoca somnolență și nu puteam fi atent la cursuri. După câteva recăderi și alte momente în care am încercat să renunț, fără rezultat favorabil însă, am vrut să schimb psihologul. Am venit la clinică, unde psihiatrii și psihologii m-au ajutat să renunț la această dependență. După șase luni de tratament intensiv (ședințe individuale, ședințe de psihiatrie și ședințe cu familia) sunt abstinent, dar continui ședințele individuale săptămânale.
4) Ce ai făcut pentru a sta departe de viața ta de dinainte?
D.B.: Mi-am schimbat toți “prietenii”, am evitat contactul cu persoane care ar putea să mă influențeze și m-am înscris recent la kickboxing. Mi-am umplut timpul liber ieșind cu iubita mea, cu jocurile pe calculator, cu plimbări, alergări, învățând pentru facultate.
5) Cum este viața ta acum?
D.B.: Viața mea este mult mai liniștită, gândesc limpede, mă pot bucura de libertate, nu mai depind de etnobotanice, nu mai pierd bani. Am redescoperit cum mă pot distra și cum să simt bucurie alături de familie și de iubita mea.
Pot spune că acum am o viață frumoasă, sunt mulțumit de cum decurge și fericit că am scăpat de chinul prin care am trecut din cauza etnobotanicelor.
6) Care este cel mai important lucru azi, care te menține în recuperare?
D.B.: Persoanele dragi
7) Ce sfaturi ai da oamenilor care luptă cu una sau mai multe dependențe?
R: Să găsească frumusețea din activitățile extra dependență (de ex. sport, citit, călătorit etc).
Să-și dea o șansă la un viitor mai bun.
Să ia în considerare durerea provocată celor dragi.
28 februarie 2015