Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/sburator/color-mind.ro/wp-content/themes/color_v1/single-dependente.php on line 25

Tulburarea de consum de substanțe

Caracteristica esențială ce definește o tulburare de consum de substanțe este apariția unei multitudini de simptome cognitive, comportamentale și fiziologice care indică faptul că persoana continuă să consume substanța în ciuda problemelor apărute.

Cu alte cuvinte, mai populare, se consideră că o substanță produce o tulburare în momentul în care consumul produce efecte ce depășesc cu mult efectele dorite, în care consumul a preluat controlul, în care “sunt atât de prost încât consum, deși mă doare”!

Noul DSM 5 (mai 2013), Manualul de diagnostic și statistică a bolilor mintale, biblia sănătății mintale, ne aduce, în sfârșit, mai multă claritate în ceea ce privește acest subiect.

Ceea ce deosebește această abordare de cea din clasificările anterioare, este că lărgește, în sensul unei înțelegeri mai exhaustive, mai firești, conceptul de dependență, înlocuind-ul cu ADICȚIA. Astfel, nu mai suntem tributarii unei înțelegeri materialiste, matematice a efectelor substanțelor asupra individului. Nu mai suntem nevoiți să căutăm cu disperare dependența!!!!

Conceptul de adicție ne permite să abordăm individul în întregimea complexității sale, și să nu ne blocăm la o relație diadică substanță – creier. Omul este complex (daah) și astfel relația sa cu o anumită substanță sau cu un anumit comportament este complexă.

Diagnosticul de adicție, de tulburare legată de consumul unei substanțe, este bazat pe un pattern patologic al comportamentului referitor la consum. Atenție mare la ce înseamnă PATTERN (repetitivitate, timpi îndelungați etc) și PATOLOGIC (în afara firescului, care produce deteriorare…).

 

EXEMPLU:

Tulburarea consumului de canabis – Adicția la canabis

Criterii de diagnostic

  1. Un pattern problematic al consumului de canabis, ce conduce la o deteriorare clinică semnificativă, manifestată prin cel puțin 2 dintre cele de mai jos pe o perioadă de 12 luni:
    1. Canabisul este de obicei consumat în cantități mari sau pe o perioadă mai lungă de timp decât a fost intenționat;
    2. Există o dorință persistentă și eforturi fără succes de a opri sau controla consumul de canabis;
    3. O mare parte din timp este petrecută pentru a obține substanța, pentru a o consuma sau pentru recuperarea din efectele acesteia;
    4. Există pofta sau dorința intensă de a consuma canabis (craving);
    5. Consumul recurent de canabis duce la lipsa îndeplinirii unor roluri importante la muncă, școală sau acasă;
    6. Consumul constant de canabis continuă în ciuda problemelor sociale, interpersonale cauzate de efectele acestuia;
    7. Există o reducere sau renunțare la activități importante sociale, ocupaționale, recreaționale;
    8. Canabisul este consumat în situații fizice periculoase;
    9. Continuarea consumului în ciuda apariției unor probleme fizice și psihologice cauzate de consumul de canabis.
    10. Toleranța, manifestată prin urmatoarele:
      • nevoia de a crește doza pentru a obține intoxicația sau efectul dorit,
      • scăderea efectului la consumul unei dozei obișnuite;
    11. Sevrajul, manifestat de următoarele puncte:
      • apariția simptomatologiei specifice sevrajului pentru canabis (vezi criteriile),
      • canabisul (sau substanțe apropiate) este prescris pentru a evita sau ameliora simptomele sevrajului.

Specificații:

În remisie timpurie: După ce criteriile pentru tulburarea consumului de canabis au fost îndeplinite înainte, niciunul dintre criteriile pentru consumul de canabis nu s-a mai întâlnit pentru cel puțin 3 luni, dar nu pentru mai mult de 12 luni (excepție Criteriul A4 “Pofta, sau dorința puternică de a consuma canabis”, care mai poata fi întâlnit).

În remisie susținută: După ce criteriile pentru tulburarea consumului de canabis au fost îndeplinite înainte, niciunul dintre criteriile pentru consumul de canabis nu s-a mai întâlnit pe o perioadă de 12 luni sau mai mult (excepție Criteriul A4 “Pofta, sau dorința puternică de a consuma canabis”, va putea fi prezent)

În mediu controlat: Această specificare este folosită dacă persoana se află într-un mediu în care accesul la canabis este restricționat.

 

Severitate:

Tulburările consumului de substanțe apar în mai multe forme de severitate, de la ușor la sever. Ca un general estimat al severității, un consum ușor de substanțe este sugerat de prezența a 2 sau 3 simptome, cel moderat de 4 sau 5 simptome, iar cel sever de 6 sau mai multe simptome. Schimbarea severității în timp este de asemenea reflectată de reducerea sau creșterea în frecvență și/sau a dozei de substanță consumată.

 

Comentarii:

Criteriul A se referă la “afectarea controlului”, “deteriorare socială”, “consum riscant” și “criteriu farmacologic”.

Deteriorarea controlului din cauza consumului de substanțe este primul criteriu din grupă (criteriile 1-4). Persoana consumă substanța în cantități mari sau pe o perioadă mai mare de timp decât și-a dorit inițial (criteriul 1); poate experimenta o dorință insistentă de a opri sau de a refuza consumul, și poate avea multiple încercări de a scădea consumul (criteriul 2). El poate petrece foarte mult timp pentru a obține substanța, pentru a o consuma sau pentru a-și reveni (criteriul 3). În momentele severe ale tulburării, toate activitățiile consumatorului se vor desfășura în jurul substanței. Pofta – Cravingul (criteriul 4) – este manifestată ca o dorință intensă de a consuma, care poate apărea în orice moment, dar în special atunci când se află într-un mediu în care a mai fost procurată sau consumată substanța.

Deteriorarea socială este a doua grupă de criterii (criteriile 5-7). Consumul recurent poate fi un eșec în îndeplinirea rolurilor majore la locul de muncă, școală sau acasă (criteriul 5). Persoana va continua consumul de substanțe în ciuda problemelor  majore sociale sau interpersonale cauzate de efectele substanței cosumate (criteriul 6). Se pot reduce activitățile importante de ordin social, ocupațional, recreațional sau chiar renunța definitiv la ele din cauza consumului (criteriul 7). Persoana se poate retrage din activitățile familiale și poate renunța la hobby-uri pentru a consuma.

Consumul riscant este a treia grupă de criterii (criteriile 8-9). Acesta poate lua forma unui consum recurent în situații în care este periculos fizic (șofat, activități riscante etc) (criteriul 8). Persoana poate continua consumul în ciuda faptului că știe că are probleme – fizice sau psihologice – care ar putea fi cauzate de substanță (hepatită, HIV, depresie etc) (criteriul 9). Problema cheie în evaluarea acestui criteriu nu este existența problemei, ci mai degrabă eșecul individului de fi abstinent.

Criteriile farmacologice fac parte din ultima grupă de criterii (criteriile 10-11). Toleranța (criteriul 10) este semnalată prin creșterea dozei de substanță pentru a atinge același efect, sau prin prezența unui efect redus atunci când este luată doza obișnuită. Nivelul la care se dezvoltă toleranța variază foarte mult de la un individ la altul și, de asemenea, efectele la nivelul sistemului nervos central sunt variate. De exemplu, toleranța la depresie respiratorie și toleranța la sedare și coordonare se pot dezvolta la niveluri diferite, în funcție de substanța consumată. Toleranța trebuie de asemenea să fie diferențiată de sensibilitatea individuală inițială la efectele substanței.

Sevrajul (criteriul 11) este un sindrom care apare atunci când concentrația de substanță din sânge sau țesuturi scade la o persoană care are un consum prelungit. După declanșarea simptomelor de sevraj va cosuma tocmai pentru a opri aceste manifestări. Simptomele sevrajului variază în funcție de clasa de substanță. De remarcat că unele substanțe, cum ar fi alcoolul, opioidele, sedativele, hipnoticele și anxioliticele produc sindrom de sevraj – ușor de recunsocut prin simptomatologia fizică, cu oarecare specificitate – iar altele nu (ex. cannabis). Semnele și simptomele sevrajului la stimulente (amfetamine și cocaină), ca și la tutun și canabis, sunt de obicei prezente dar mai puțin evidente, și cu o componentă fizică mult mai mică. Sevraj semnificativ nu s-a raportat la oameni după consum de phencyclidine, alte halucinogene, inhalante, prin urmare, acest criteriu nu este valabil pentru aceste substanțe. Nici toleranța și nici sevrajul nu sunt necesare pentru un diagnostic de tulburare de consum de substanțe – adicție.

 

Intoxicația cu canabis

Criterii de diagnostic:

  1. Consum recent de canabis;
  2. Comportament semnificativ problematic sau schimbări psihologice (de ex: coordonare motorie afectată, euforie, anxietate, senzația că timpul trece încet, judecata afectată) care se dezvoltă în timpul sau imediat după consumul de canabis;
  3. Două (sau mai multe) dintre urmatoarele semne sau simptome care apar într-o perioadă de 2 ore de la consum:
    1. injectarea ochilor
    2. senzația de foame crescută
    3. gura uscată
    4. tahicardie
  4. Semnele sau simptomele nu sunt atribuite altei condiții medicale și nu sunt mai bine explicate de altă tulburare mintală, inclusiv intoxicația cu alte substanțe.

Specificații:

Cu perturbări de percepție: Halucinații cu menținerea intactă a realității auditorii și vizuale sau iluzii tactile în absența delirului.

 

Sevrajul la canabis

Criterii de diagnostic:

  1. Întreruperea unui consum de canabis intens și de o perioadă îndelungată (de ex. consum zilnic sau aproape în fiecare zi a unei cantități mari (de ex 2 – 3g), pentru o perioadă de cel puțin câteva luni).
  2. Trei sau mai mult de trei dintre următoarele semne și simptome apărute în aproximativ 1 săptămână dupa Criteriul A:
    1. iritabilitate, furie sau agresivitate,
    2. nervozitate sau anxietate,
    3. tulburări de somn (de ex. insomnie, vise perturbante),
    4. apetit scăzut sau scădere în greutate,
    5. neliniște,
    6. stare depresivă,
    7. cel puțin unul dintre următoarele simptome fizice ce cauzează discomfort semnificativ: dureri abdominale, tremor, transpirație, febră, frisoane, dureri de cap.
  3. Semnele sau simptomele din Criteriul B cauzează probleme sau deteriorare de ordin social, ocupațional și în alte arii de funcționare importante.
  4. Semnele sau simptomele anterioare nu sunt atribuite altor condiții medicale și nu sunt mai bine explicate de altă tulburare mintală, inclusiv intoxicația sau sevrajul la alte substanțe.

 

 

Sper ca profesioniștii din sănătatea mintală să se aplece cu mai multă răbdare, deschidere, profesionalism și cu mai puțin patos moral, ipocrit și materialist asupra conceptului de adicție pentru a reuși să trateze pacienții care suferă de o adicție, și să nu mai stigmatizeze, să nu judece oamenii care consumă substanțe (multe dintre care, de altfel tot din ipocrizie, le numim azi ‘ilegale’). DSM 5 cred că le oferă acum suportul științific!

Sper, de asemenea, că societatea, jurnaliștii, părinții, polițiștii, politicienii, profesorii…noi toți, să înțelegem că a consuma o substanță nu are nicio semnificație în sine. Adicția este o condiție complexă care nu se rezumă la întâlnirea dintre un om și o substanță!!

Organizațiile (ministere, agenții, ONG-uri, media….) care activează în acest domeniu au obligația de a-și fundamenta acțiunile pe baze reale, științifice, recunoscute, și nu pe păreri proprii, abordări morale, religioase sau mai știu eu de care…..

Dr. Gabriel Cicu

28 februarie 2015