Comunicat al Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie privind problematica drogurilor

Clinica Color Mind susține demersul Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie și atrage atenția asupra riscului de stigmatizare a persoanelor cu tulburări psihice, inclusiv adicții.

 

Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP)
 
în calitate de organism reprezentativ naţional al medicilor specialişti psihiatri din România, membră a EPA (Asociaţia Europeană de Psihiatrie) şi a WPA (World Psychiatric Association), a luat la cunoştinţă cu îngrijorare de derapajele discursului public cu privire la fenomenul consumului de droguri şi la adresa persoanelor consumatore de droguri şi doreşte să atragă atenţia presei şi factorilor politici asupra următoarelor aspecte:
 
– Un rezultat pozitiv la testul rapid privind prezenţa drogurilor în salivă nu reflectă în mod automat realitatea (multe rezultate fals pozitive), el necesitând confirmarea cu un test specific de laborator. Explozia din ultima perioadă în presă a titlurilor folosind expresia „şofer drogat” sau altele asemănătoare sunt de natură să stigmatizeze, să creeze panică şi să alimenteze atitudini şi măsuri disproporţionate din partea publicului şi a clasei politice
 
– Atragem atenţia că raportul EMCDDA privind utilizarea aparatelor de detectare a prezenţei drogurilor în salivă a concluzionat că „Nici unul (din cele 8 aparate de detectat prezenţa drogurilor în salivă investigate) nu a atins nivelul prag de 80% specificitate, sensibilitate şi acurateţe” (p. 35). La aceste date se adaug ă rapoarte din presa naţională în care reprezentanţi ai Poliţiei Române afirmau rate de teste fals pozitive de până la 70% (alba24.ro, 10.08.2023 antena3.ro, 22.02.2023).
 
Considerăm absolut necesară efectuarea de urgenţă a unei analize privind sensibilitatea şi specificitatea aparatelor folosite în România, având în vedere potenţialul enorm de stigmatizare dacă se confirmă ratele uriaşe de rezultate fals pozitive
 
– Benzodiazepinele sunt medicamente psihiatrice folosite de sute de mii de români pentru tratamentul unor tulburări psihice diverse şi larg răspândite, precum anxietatea sau tulburările de somn, dar şi larg utilizate de către alte specialităţi (de ex. medicină internă, cardiologie sau endocrinologie).
 
Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie a demarat constituirea unui grup de lucru care să propună o serie de linii directoare privind situaţiile în care persoanele care conduc un vehicul pot continua tratamentul cu aceste medicamente, ţinând cont de faptul că un şofer cu o tulburare psihică minoră netratată poate reprezenta un potenţial pericol mai mare decât cineva care urmează un tratament adecvat.
 
– Protestăm energic faţă de încercarea unor actori politici de a câştiga capital electoral prin iniţierea de legi care să incrimineze şi mai mult consumatorii de droguri neimplicaţi în alte fapte penale, având în vedere că România este deja ţara, cu cel mai înalt nivel de criminalizare a acestui fenomen din Uniunea Europeană şi că, în ciuda acestei realităţi, problemele continuă să se adâncească.
 
Educaţia şi tratamentul persoanelor cu probleme legate de consumul de substanţe nu se rezolvă cu sentinţe penale şi cu penitenciare!
 
– Reamintim pe această cale că Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie a remis recent un document în 10 puncte care prezintă soluţiile specialiştilor psihiatri la problemele legate de fenomenul drogurilor în România.Anexăm documentul menţionat la această scrisoare.
 
Încheiem prin a sublinia datoria clasei politice şi a mass-media de a acţiona adecvat, echilibrat şi de a nu amplifica excesiv temerile populaţiei pentru a obţine câştiguri de moment. Sperăm încă o dată că decidenţii politici vor şti să folosească situaţia creată pentru a declanşa o reformă reală a serviciilor de prevenire şi tratament ale abuzului de droguri şi jocuri de noroc în România, conform evidenţelor ştiinţifice şi practicilor europene în vigoare.
 
Comisia pentru Managementul Terapeutic al Adicţiilor
Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie
 
* Schulze, H., Schumacher, M., Urmeew, R., Alvarez, J., Bernhoft, I. M., de Gier, H. D. G., Hagenzieker, M., Houwing, S., Knoche, A., Pilgerstorfer, M., & Zlender, B. (2012). Driving Under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines in Europe Influence of Drugs, Alcohol and Medicines in Europe – findings from the DRUID projectfindings from the DRUID project. European Monitoring Centre for Drugs and Drug European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. DRUID Thematic Papers)Addiction. DRUID Thematic Papers).”
 
27 septembrie 2023