Ieri, 6 Iunie 2019, European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addoction (EMCDDA), a lansat Raportul European privind Drogurile, Tendințe și evoluții, 2019.
Evenimentul a fost organizat de Agenția Natională Antidrog (ANA), și au participat Frederic Deneker – reprezentantul EMCDDA, alături de conducerea ANA și de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor nonguvernamentale partenere. La eveniment a fost invitată și Clinica Color Mind, fiind reprezentată de psih. Oana Formagiu.
Raportul European privind Drogurile din 2019 oferă o imagine a situației drogurilor în Europa, care se bazează pe cele mai recente date disponbile.
Canabisul rămâne cel mai folosit drog la nivel European, pentru toate grupele de vârstă. Se estimează că 91.2 milioane de adulți din Uniunea Europeană (15-64 ani) au consumat canabis cel puțin o dată în viață. Dintre aceștia, 17.5 milioane de adulți tineri (15-34 ani) au consumat canabis în ultimul an. Grupa de vârstă la care se întâlnește cel mai ridicat consum de canabis este 15-24 ani, respectiv 10.1 milioane persoane. Conținutul de THC din canabis s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând până la 15%.
Cocaina este cel mai consumat drog stimulant ilegal din Europa, peste 18 milioane de adulți (15-64ani) din Uniunea Europeană consumând acest drog cel puțin o dată în viață. Dintre aceștia, aproximativ 2.6 milioane de adulți tineri (15-24 ani) au consumat cocaină în ultimul an. O observație importantă este faptul că în acest an cocaina a înregistrat cea mai mare puritate din ultimul deceniu: 88%.
MDMA este o altă substanță care înregistrează o creștere față de anii anteriori, fiind consumată cel puțin o dată în viață de 13.7 milioane de oameni din Uniunea Europeană. Se estimează că 2.1 milioane de tineri cu vârsta între 16-24 ani au consumat MDMA în ultimul an. Conținutul de MDMA din Ecstasy a atins un nivel record: 190%.
De remarcat situația noilor substanțe psihoactive – New Psychoactive Substances (NPS), substanțe care sunt produse în laborator de către companii chimice și farmaceutice din China. Aceste substanțe sunt trimise în Europa, unde sunt prelucrate și transformate în produse pentru consum, ajungând să fie vândute sub denumire proprie, sub numele altor droguri sau în amestec cu alte droguri (heroină, cocaină, MDMA etc). În anul 2017 au fost identificate în Europa 390 de noi substanțe psihoactive, ceea ce denotă natura extrem de dinamică a acestui segment al pieței drogurilor.
O noutate în acest an este includerea în raport a informațiilor rezultate din serviciile de testare a purității substanței, servicii desfăsurate în Europa.
Pentru mai multe informații privind situația drogurilor în Europa, 2019, puteți accesa raportul European în limba Română, pe site-ul EMCDDA:
Raportul European privind Situația Drogurilor, 2019
7 iunie 2019