Warning: Use of undefined constant url - assumed 'url' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/sburator/color-mind.ro/wp-content/themes/color_v1/single.php on line 29

Proiect pilot de Harm Reduction la festivalurile Waha și Transylvaliens

Suntem mândrii să anunțăm că clinica Color Mind și-a facut debutul în proiecte de implicare socială prin proiectul pilot desfășurat în cadrul a două festivaluri din Romania: Waha Festival și Transylvaliens Festival.

 

De ce considerăm că este nevoie de un asemenea proiect?

De-a lungul ultimilor ani există un număr tot mai mare de tineri, și nu numai, care participă la evenimente mari de muzică, petreceri și festivaluri din întreaga lume. Aceaste evenimente axate pe muzică și arte, sunt, de asemenea, o oportunitate de a avea o conexiune strânsă și autentică cu populația tânără.

Ne-am inspirat din experiența proprie și din eforturile depuse de alte entități precum MAPS – Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies, Zendo Project, Energy Control, Dance Safe, Kosmicare etc. Considerăm că este o nevoie profundă de creștere a gradului de conștientizare, compasiune și educație comunitară în jurul experienței transformaționale pe care o poate oferi un festival.

Astfel, Color Mind a dezvoltat un proiect de Reducere a Riscurilor asociate consumului de substanțe psihoactive (Harm Reduction) în cadrul festivalelor din România: Waha Festival și Transylvaliens Festival.

 

Ce urmărește acest proiect?

Prin acest proiect ne propunem să creștem gradul de conștientizare al adolescenților și tinerilor, cu privire la riscurile asociate consumului de substanțe psihoactive, prin canale de comunicare specifice vârstei grupului țintă și cadrului de desfășurare al festivalurilor.

 

Pe ce principii și teorii am creat acest proiect?

Recunoaștem și acceptăm aspectele culturii festivaliere, care sunt inerent riscante, astfel încât Color Mind oferă sprijin într-o manieră lipsită de etichete. Nu condamnăm și nici nu aprobăm, ci sprijinim fără să pedepsim. Oferim educație deschisă, într-un mod onest, cu privire la probleme precum siguranța consumului de substanțe, într-un mod accesibil, profesionist și distractiv.

Astfel am dezvoltat materiale informative clare, lipsite de prejudecăți, nepărtinitoare, cu privire la factori de protecție necesari pentru reducerea riscurilor consumului. Aceste informații au fost transpuse atât în limba română cât și în limba engleză, printr-un design prietenos și atragator, în 5 tipuri de flyere pentru următoarele substanțe: alcool, canabis, ciuperci halucinogene, ecstasy și LSD.

Modelul teoretic pe care se bazează proiectul este cel al Teoriei Comportamentelor de Risc ale Adolescenților (Jessor și Jessor, 1993). Această teorie ia în considerare anumiți factori de risc și de protecție pentru apariția unui comportament de risc și, mai departe, a unui rezultat de risc.

 

Dar ce este Harm Reduction?

Harm Reduction – Reducerea Riscurilor este un set de idei și strategii practice, menite să reducă consecințele negative asociate consumului de substanțe. Harm Reduction este, de asemenea, o mișcare pentru dreptate socială, construită pe respectarea și încrederea în drepturile persoanelor consumatoare de substanțe.

Harm Reduction se referă la politicile, programele și practicile care urmăresc reducerea efectelor negative asupra sănătății, consecințele sociale și economice ale consumului de substanțe, fără a reduce în mod necesar consumul de droguri. Harm Reduction este dedicat persoanelor consumatoare de substanțe, familiilor lor și comunității. Vom pleda pentru politici bazate pe dovezi și pentru implicarea comunității prin cercetare, programe de formare și educație publică.

 

Rezultatele proiectului pilot 2016

Waha Festival:

Transylvalines Festival:

 

Un prim feedback a venit din partea organizatorilor, care s-au arătat intersați și deschiși față de proiectul nostru, care au participat activ prin împărțirea flyerelor în locații variate și accesibile participanților. Aceștia din urmă, atrași de forma în care au fost prezentate informațiile, au exprimat curiozitate autentică și necesară, arătând interes față de materialele expuse.

Ca urmare a acestei experiențe, clinica Color Mind anunță participarea la edițiile viitoare ale celor două festivaluri: Waha Festival și Transylvaliens Festival. În anul 2017 ne dorim o participare mai completă, adăugând și alte elemente de Harm Reduction.

Dorim să mulțumim organizatorilor celor două evenimente pentru deschiderea cu care au primit colaborarea cu clinica Color Mind, pentru interesul acestora față de bunăstarea participanților, implicarea activă în prezentarea flyerelor și, mai ales, pentru atmosfera minunată pe care au creat-o și au mentinut-o pe tot parcursul evenimentelor.

Mulțumim pentru ajutorul acordat în realizarea proiectului: Teodor Zugravu, Claudia Făluțoiu, Corina Raja și Ioana Isopescu – Dexter Print.

Flyerele se pot vizualiza dând click pe fiecare din imaginile de mai jos:

alcool-color

 

lsd-colormind

 

ciuperci-colr

 

marijuana

 

xtc

 

Mai jos câteva poze de la cele doua festivaluri

W9

 

W7

W5

W4

 

POZE TRANSYLVALIENS2

 

13937885_1194547297276659_1674757992491977133_o

 

13913861_1194547067276682_5415800541000050835_o

 

10 august 2016