Psihoterapia. Pași pentru ieșirea din depresie

Vrei să afli cum poți depăși depresia? Cum găsești ieșirea la liman? Iată câțiva pași de urmat în psihoterapia nefericirii cronice.

 

Ce fel de relații ai?

Focusul din cabinet pică invariabil pe tiparele din relațiile tale. Aspecte din raportarea la ceilalți, și chiar la terapeut, vor oferi informații prețioase despre cauzele suferinței psihice. Atenția merge spre construirea de relații noi sănătoase, și de transformare a celor vechi. Descoperirile din procesul terapeutic ajută să te deschizi în mod natural către lume, prevenind recăderea în depresie.

 

Cum să te protejezi de relațiile toxice?

Terapeutul va identifica urmările stresului asupra ta. Psihologii avertizează că viața trăită zi de zi ca o cursă infernală după validare împinge la epuizare și depresie. Studiile arată că persoanele care nu pot spune ”nu” prezintă un risc major de îmbolnăvire. În schimb, când impui limite sănătoase în interacțiunile cotidiene acționezi decisiv în reducerea stresului. Pentru atingerea echilibrului, terapeutul te ghidează în a găsi limitele potrivite ție și în a le aplica.

 

Cum vei gestiona problemele mai bine?

Discuțiile din cabinet devin sprijinul de care ai nevoie în viața ta numai pe baza unui climat de încredere. Gestionarea superioară a provocărilor rezultă din crearea unei conexiuni speciale cu terapeutul. Depășirea depresiei prin proces terapeutic implică dese momente de tensiuni copleșitoare. Totuși, specialiștii susțin că perioadele de criză rămân în urmă dacă reușești să discuți deschis cu terapeutul despre ceea ce simți. Revenind la obiceiurile vechi, dimpotrivă, riști să perturbi progresului înregistrat. Nu uita, dacă relația cu  terapeutul persistă în impas, poți continua procesul cu altcineva. Succesul recuperării depinde invariabil de nivelul de încredere în terapeutul tău.

9 octombrie 2023