Furia în dependență

Furia este una dintre emoțiile fundamentale ale oamenilor. Ea este resimțită de toate persoanele, la intensități diferite și este conectată la diferite evenimente frustrante care apar pe parcursul vieții. Furia este un răspuns natural la evenimente și situații specifice. Uneori este naturală și sănătoasă, alteori poate deveni periculoasă, mai ales atunci când persoana nu și-a construit niște modalități potrivite pentru gestionarea furiei.

Multe persoane care se confruntă cu o adicție au dificultăți în gestionarea emoțiilor, mai ales a furiei. Furia crează un cerc vicios în dependență și contribuie la recăderi. Deseori, obiectul dependenței (alcoolul, drogul preferat sau jocurile de noroc) reprezintă pentru persoană unica metodă cunoscută pentru a face față furiei.  Astfel, consumând sau jucând, persoana reușește să-și amorțească și să-și mascheze sau chiar să-și blocheze furia. Cu cât furia devine mai puternică, cu atât persoana va apela la un consum din ce în ce mai îndelungat sau mai intens. În felul acesta, furia nu mai este simțită de persoană, consumul o calmează și, în același timp, dependența va împiedica persoana să-și manifeste altfel furia și să învețe noi metode de a-și gestiona emoția. Furia duce la consum, consumul la amorțirea furiei și se crează un cerc vicios.

Adicția este o boală care afectează atât persoana dependentă, cât și familia și apropiații acesteia, iar furia devine un element central în dinamica familială. Persoana dependentă resimte furie atât îndreptată împotriva sa, cât și împotriva celor din familie sau celor apropiați. De multe ori, persoana simte că dificultățile nu îi sunt înțelese sau acceptate de cei din jur și asta poate produce furie. De asemenea, simte furie față de sine pentru neputința manifestată în relație cu dependența, pentru situația în care se află și pentru deciziile luate, precum și pentru criticile pe care și le aduce.

Deseori o persoană cu o adicție se va confrunta cu furia în cadrul procesului de recuperare. După luni sau ani în care emoțiile au fost mai degrabă amorțite decât trăite, primele luni de abstinență pot fi dificile sau marcate de stări emoționale diverse și intense. Există persoane care aveau dificultăți în a-și gestiona emoțiile chiar dinainte să apară adicția, astfel că nu este surprinzător că acestea continuă să se manifeste în procesul recuperării, mai ales când dispare unica modalitate cunoscută de a gestiona furia – consumul. De aceea, în cadrul procesului de recuperare persoana va învăța noi modalități de a experimenta și de a-și gestiona propriile emoții.

 

Ce poți face?

Este important să găsești alternative mai sănătoase de a reacționa la furie. Pentru asta, este de ajutor să știi care sunt situațiile sau chiar persoanele care te înfurie, să înțelegi care sunt motivele pentru care te simți astfel și să găsești o modalitate potrivită pentru tine prin care să gestionezi emoția resimțită – poți folosi tehnicile de relaxare, umorul, exercițiile fizice, scrisul într-un jurnal, pictatul, plimbările sau să apelezi la ajutorul cuiva.

 

 

16 ianuarie 2018