Vorbim uneori despre modul în care o dependență afectează individul, starea lui de sănătate și funcționare psihică. Uneori chiar auzim: “Nu e nimic în neregulă cu ce fac, nu rănesc pe nimeni, nu e treaba nimănui”.
Însă, experiența ne arată că dependența este mai degrabă o tulburare sistemică, care își pune amprenta în mod major asupra vieții persoanei dependente, dar și ale celor din jurul acesteia, cu precădere asupra familiei. Copiii sunt cei mai predispuși la influențe ce pot marca traiectoria lor pe termen lung, cei despre care se și crede cel mai des că sunt mici și oricum nu înteleg ce se întâmplă în jurul lor. Realitatea ne arată că efectul dezvoltării lor într-un astfel de mediu, ce include adesea indisponibiltate emoțională, evitare și inconstanță, este unul profund perturbator.
Academia Americană de Psihiatrie a Copilului și a Adolescentului afirmă că cele mai severe probleme emoționale ce apar în urma observării comportamentelor adictive în mediul familial includ vinovăția, anxietatea, rușinea, furia și depresia.
Studiile descriu la rândul lor copiii ce provin din familii cu dependențe ca fiind mai predispuși să sufere de depresie și anxietate și să aibă simptome de stres generalizat, decât cei ce provin din familii fără adicții. De asemenea, abstinența părintelui atrage adesea după sine o scădere a stresului emoțional al copilului. Conform acelorași studii, copiii crescuți în familii aflate în proces de recuperare după o dependență și cei crescuți în familii fără adicții au o funcționare emoțională similară.
Efectele nu se opresc însă la vârsta copilăriei sau adolescenței, ci pot fi resimțite la maturitate.
Unii dintre copiii din familii ce se confruntă cu dependențe cresc și devin persoane echilibrate, cu vieți satisfăcătoare, în timp ce alții se confruntă cu dificultățile descrise anterior. Ce anume crește reziliența copiilor crescuți în medii cu adicții? Cercetările arată că există anumite caracteristici care contribuie în aceste cazuri: abilitatea de a obține atenție și reacții pozitive de la alte persoane, abilitățile de comunicare, inteligența medie, dorința de a reuși și încrederea în faptul că își pot oferi sprijin singuri. Indiferent de care sunt problemele cu care se confruntă, multi adulți care au crescut în medii cu dependențe pot simti beneficiile faptului că pot avea parte de sprijin, acceptare și suport în sensul creșterii și depășirii dificultăților ce le-au marcat dezvoltarea.
24 mai 2016