Anonim 3 este erou în lupa cu dependența de jocuri de noroc, el nu a mai jucat de aproximativ 8 luni. Povestește cum jocurile de noroc îi ocupau mintea și viața, dar că într-un moment important al vieții sale și-a dat seama că suferă de dependență și a apelat la ajutor specializat. Viața lui s-a schimbat complet, și-a îmbunătățit relațiile cu familia, prietenii și pe cele din mediul profesional.
1) Ce te-a determinat să cauți să faci o schimbare?
Pierdusem controlul, nu mai puteam să mă abțin de la jocurile de noroc care deveniseră o manie. Deși mă mințeam că nu am nicio problemă și că totul este în regulă, în realitate viața mea era complet afectată, mai ales în relațiile cu prietenii și familia.
2) Cum erai înainte de recuperare?
Eram mereu cu gândul la jocuri de noroc, la bani și la cum poți să te îmbogățești peste noapte. Atunci când aveam nevoie de bani îmi mințeam familia invocând diferite motive pentru a putea primi suma necesară. În tot acel timp, în care eram dependent de jocurile de noroc, eram convins că nu există nicio problemă în comportamentul meu. Atunci când pierdeam mă consolam cu gândul că data viitoare voi limita jocul la un nivel financiar mai scăzut și că-mi voi recupera banii, dar niciodată nu se întâmplă acest lucru.
3) Cum te simțeai în momentul în care te-ai hotărât să faci schimbarea?
Din cauza dependenței am ratat un examen important pe plan profesional, iar în acel moment mi-am dat seama că jocul de noroc îmi afectează viața mai mult decât credeam eu. Mi-am dat seama că într-adevar am o problemă serioasă, dar cel mai greu a fost să o accept. Aveam un sentiment de neputință.
4) Ce pași ai urmat în tratamentul dependenței de jocuri de noroc?
În cadrul clinicii am urmat terapie cu psihologul individual, dar și terapie de familie.
5) Ce ai făcut pentru a sta departe de viașa ta de dinainte?
Din start mi-am închis toate conturile pe care le aveam deschise pe site-urile de profil, banii mei i-am dat spre administrare prietenei mele și am evitat întâlnirile cu prietenii mei dependenți de jocuri de noroc.
Am ascultat sfaturile psihologului care m-au ajutat să-mi schimb convingerile și să văd realitatea.
Terapia de familie și-a atins scopul – m-a ajutat să-mi îmbunătățesc relația cu familia, întrucât aceștia au fost învățați cum să gestioneze situația, cum să mă susțină și cum trebuie să procedeze pentru a mă ajuta.
6) Cum este viața ta acum?
Viața mea s-a schimbat radical. Relațiile cu prietenii și familia s-au îmbunătățit semnificativ, sunt mai liniștit, și sincer am o putere de concentrare mult mai mare. Totodată am o viață profesionala satisfăcătoare.
7) Care este cel mai important lucru azi, care te menține în recuperare?
Încrederea în mine, gândirea pozitivă, metodele de gestionare a situațiilor pe care le-am asimilat din terapia cu psihologul.
8) Ce sfaturi ai da oamenilor care luptă cu una sau mai multe dependențe?
Să accepte faptul că au o problema deoarece aceasta este bariera cea mai importanta între reușită și nereușită.
Nu în ultimul rând să meargă și să accepte ajutorul unui specialist pentru că vor avea numai beneficii.
11 iulie 2015