Nu este o noutate faptul că în SUA, sprijinul pentru legalizarea canabisului, atât pentru indicaţii medicale cât şi în scopuri recreative, este în creştere. Însă, pentru a putea efectua studii amănunţite asupra marijuanei ca şi remediu medical, sunt necesare mai multe investigaţii de calitate în domeniul cercetării medicale. Mulţi se tem că prin legalizarea sa, canabisul medicinal ar creşte consumul în rândul populaţiei, însa legile pot fi concepute în aşa fel încât studiul ştiinţific al efectelor extractelor de canabis să poată fi permis şi susţinut într-un cadru legislativ adecvat.
În decembrie 2016, a avut loc cea mai recentă întâlnire anuală a American Academy of Addiction Psychiatry – AAAP (Academia Americană de Psihiatrie a Adicţiilor). În cadrul acestei întâlniri, Dr. Heather Oxentine de la Şcoala de Medicină din Atlanta, a subliniat faptul că, în prezent se fac studii insuficiente pe această plantă deoarece continuă să fie încadrată în lista drogurilor de mare risc, iar până nu se va schimba această încadratură nici nu vor fi posibile cercetări amănunţite pentru a putea obţine rezultatele dorite.
Decriminalizarea canabisului va avea efecte pozitive, în special în rândul unor anumite categorii de oameni. Beneficiul major al decriminalizării este acela că pacienţii cu afecţiuni precum cancer, glaucom, HIV/SIDA, boala Parkinson, scleroză multiplă, epilepsie, convulsii, sindromul Wasting, boala Crohn, stres post-traumatic vor putea beneficia de tratamente mai complete şi eficiente, într-un cadru legal.
Însă, din cauza faptului că este o substanţă căreia i s-au impus restricţii atât de drastice, medicii nu o pot prescrie într-un cadru legal; aceştia pot doar să o recomande, în anumite condiţii, în statele în care este legalizat consumul.
Împreună cu colegii săi, Dr. Oxentine, au revizuit 53 de articole de specialitate pentru a ajunge la o evidenţă concludentă şi pentru a putea prescrie canabisul medicinal în tratarea anumitor afecţiuni. Iar ca recunoaștere a muncii lor de cercetare, aceştia au gasit mai mult de 83 de studii cu privire la utilizarea canabisului în chimioterapie.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că este nevoie de susţinere legislativă pentru adminstrarea THC-ului în tratarea unor boli precum SIDA, anorexie, Sindromul Wasting.
“Avem nevoie de mult mai multe cercetări însă, în acest moment, nu avem suficiente studii evidenţiatoare pentru afecţiunile petru care marijuana medicală ar putea fi prescrisă. Pentru toate aceste afecţiuni există deja alternative medicale disponibile, aşa că adminitrarea marijuanei medicinale nu ar trebui să fie considerată un tratament de bază”, susţine dr. Heather Oxentine
William Lawson, decan asociat pentru diferenţele de sănătate la Şcoala de Medicină Dell, din cadrul Universității din Texas, a declarat că studiul subliniază nevoia unei evidenţe de o calitate superioară.
“Este important să avem cât mai multe probe posibile. În jurul nostru planează o mulţime de mituri şi informaţii neadecvate, însă eu susţin mai multe studii clinice care să confirme rezultate corecte”, afirma Dr. Lawson.
Este necesară o mai mare conştientizare în rândul populaţiei a faptului că marijuana poate ajuta la descoperirea unor tratamente medicale pentru pacienţi aflaţi în suferinţă și care au nevoie de calmante eficiente. Nu ştim dacă poate naşte “revoluţii” în medicină, însă studiile recente demonstrează că efectele canabisului în evoluţia unor boli, de cele mai multe ori mortale, sunt evidente.
14 februarie 2017