Tratament pentru dependența de cocaina

cocaCocaina este o substanță extrasă din planta Erythroxylum coca, foarte răspândită în America de Sud. Este vorba despre un puternic stimulent al sistemului nervos central și, la fel ca în cazul oricărei substanțe psihoactive, consumul este influențat de factori de tip ambiental, personal, de formele de preparare și căile de administrare.

Dacă privim adicția din perspectiva unui comportament compulsiv – în sensul pierderii controlului si al uni consum continuu de drog în ciuda consecințelor negative, cocaina se comportă ca un drog adictiv puternic. Ca urmare, consumatorii de cocaină prezintă dificultăți în a reveni la un consum social, recreativ sau controlat odată ce au ajuns la dependență.

La fel ca și în cazul altor afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau astmul, dependența poate fi gestionată cu succes. Tratamentul ajută pacientul să contracareze efectele negative ale dependenței asupra creierului și comportamentului, și să recapete controlul asupra propriei vieți.

În acest sens, pe lângă întreruperea consumului de cocaină, programul de tratament are ca țintă reluarea de către pacient a activităților și implicării funcționale, productive, în familie, în cuplu, în relațiile sociale și de timp liber, la locul de muncă și în cadrul comunității.

O altă implicație a naturii cronice a acestei afecțiuni este faptul că o persoană nu se poate opri brusc din consum pentru câteva zile ca să fie vindecată. Majoritatea pacienților au nevoie de asistență specializată pe perioade lungi de timp, sau în serii repetate pentru a menține un stil de viață sănătos, centrat pe abstinență.

În cadrul clinicii Color Mind, programul de tratament pentru dependența de substanțe este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele doua elemente importante ale procesului de recuperare, și anume psihoterapia și tratamentul medicamentos.

Astfel, într-o primă etapă este desemnată o echipă terapeutică formată din manager de caz, terapeut individual și psihiatru, care analizează situația pacientului în ansamblul ei:

Managerul de caz – urmărește aspectele familiale, sociale, profesionale și juridice împreună cu rolul acestora în recuperare (factori favorizanți și obstacole în recuperare).

Psihiatrul – are în vedere aspectele legate de sănătatea fizică și psihică, evalueaza riscul de sevraj, apreciază necesitatea și modalitatea în care va fi realizată dezintoxicarea.

Terapeutul individual – în această etapă rolul său este de a identifica resursele personale ale clientului, nivelul de conștientizare a afecțiunii, motivația pentru schimbare, încrederea în potențialul propriu de schimbare și importanța pe care o acordă recuperării.

Toate aceste aspecte discutate împreună cu echipa terapeutică constituie baza pe care dezvoltăm un program individualizat de tratament. Stabilirea obiectivelor, abordarea terapeutică, modalitățile de tratament, intervențiile, frecvența ședințelor, durata în timp, vor fi recomandate și ajustate permanent în funcție de toți acești factori.

Eficiența programelor de tratament este dată și de monitorizarea evoluției în cadrul programului. Periodic sunt programate ședințe de management de caz în care pacientul, susținătorul și managerul de caz discută despre parcursul în recuperare, necesitatea eventualelor schimbări sau ajustări în planul de tratament.

 

IMPORTANT: Informațiile împărtășite de către client în cadrul programului de tratament se află sub semnul confidențialității. Clinica Color Mind se angajează să nu dezvăluie aceste informații niciunei terțe părți. VEZI CLAUZE CONFIDENȚIALITATE

 

sursa foto: https://ro.pinterest.com/pin/554083560381564585

 

Vreau o programare

Info utile
3. Fundamente bio-psiho-sociale in dependenta de droguri
CONCEPTE DE BAZA PRIVIND TULBURARILE DATORATE CONSUMULUI DE SUBSTANTE AUTORI: Dr. Gabriel Cicu; Psih. Ana Mari
Vezi toate articolele