Dependența de benzodiazepine

Ce sunt benzodiazepinele?

Denumirea de benzodiazepine se referă la o clasă de medicamente utilizate frecvent pentru tratamentul problemelor de somn, al stărilor de anxietate, ca antiepileptice sau relaxante musculare.

Istoria benzodiazepinelor începe în anii 1950, când au fost descoperiți primii compuși din această clasă și au fost evidențiate efectele remarcabile ale acestora asupra somnului și a anxietății. Datorită rezultatelor observate, au devenit rapid unele dintre cele mai prescrise medicamente din întreaga lume. Numai că, în același timp, a început să devină din ce în ce mai evident potențialul adictiv al acestora – pacienții care utilizau continuu aceste medicamente au sesizat că efectul lor începea să se diminueze în timp și că întâmpinau mari dificultăți la încercarea de renunțare bruscă la tratament.

În prezent a devenit foarte clar riscul semnificativ de dependență al benzodiazepinelor în cazul unui consum regulat, astfel încât au apărut indicații speciale de prescriere în scopul limitării acestor probleme. 

Benzodiazepinele se leagă de un receptor de la nivelul celulelor creierului care activează un neurotransmițător cunoscut sub numele de GABA (acid gama-amino butiric) cu rol sedativ – eliberarea de GABA ne face să ne simțim mai relaxați, mai calmi și ne induce somnul.

În țara noastră sunt disponibile mai multe medicamente din această clasă (printre care alprazolam, bromazepam, clonazepam, diazepam, lorazepam, medazepam, midazolam).

În practică, benzodiazepinele cu durată mai scurtă de acțiune sunt utilizate mai ales pentru a induce somnul (astfel încât se evită senzația de ”mahmureală” de a doua zi), iar cele cu durată mai lungă de acțiune sunt utilizate în tratamentul anxietății.

 

Ce înseamnă dependența de benzodiazepine?

Se estimează că 50-80%  dintre oamenii tratați cu doze mici de benzodiazepine pe perioade mai mari de câteva luni vor dezvolta toleranță fizică la medicament (sentimentul că administrarea acestuia nu mai are efect) și vor deveni dependenți.

Adesea, această formă de dependență este recunoscută cu dificultate sau este diagnosticată greșit.

Ca orice alt tip de dependență, cuprinde o serie de elemente fizice și psihologice. Persoanele dependente de benzodiazepine:

  • Observă că medicamentul nu mai are efect și cresc dozele sau le combină cu alte substanțe (adesea, alcool)
  • Au mari dificultăți dacă își propun să oprească tratamentul
  • Consideră că au nevoie de medicament pentru a funcționa normal
  • Prezintă o serie de manifestări fizice și psihice extrem de neplăcute (sevraj) dacă opresc brusc tratamentul
  • Prezintă craving (dorință intensă de consum).

Nu toți cei care consumă benzodiazepine zilnic și pe termen lung vor deveni dependenți fizic, deși riscul de dependență este mare.

Unele persoane care iau benzodiazepine nu își dau seama că sunt dependente decât atunci când încearcă să oprească tratamentul și apar simptomele de sevraj.

Simptomele tipice de sevraj la benzodiazepine sunt reprezentate de insomnii, iritabilitate, senzație de tensiune interioară și anxietate, tremorul mâinilor, transpirații, probleme de concentrare, greață, palpitații, dureri de cap, dureri musculare și senzația de tensiune musculară. În cazurile severe pot apărea chiar și crize convulsive sau reacții psihotice.

Aceste simptome pot prelungi consumul de benzodiazepine – apariția lor face ca persoanele respective să nu reușească să oprească administrarea medicamentului, chiar dacă sunt conștiente de faptul că acesta nu mai este eficient sau determină unele reacții adverse.

 

Cum se poate ajunge la dependența de benzodiazepine?

Există câteva categorii în care pot fi încadrate persoanele dependente de benzodiazepine:

  • dependența de doza terapeutică: pacienți care au devenit dependenți de benzodiazepine după prescrierea acestora în mod regulat pe o perioadă de mai multe luni sau chiar ani
  • dependența cu creșterea dozelor din medicamentele prescrise inițial în scop terapeutic: pacienți la care este inițiat un tratament cu benzodiazepine, dar care ajung să își crească foarte mult dozele – pot ajunge să meargă la mai mulți medici concomitent pentru a-și procura rețete sau pot recurge la medicamente cumpărate din surse ilicite
  • dependența de benzodiazepine utilizate ca drog recreațional: de obicei în cadrul consumului de substanțe multiple, alături de opiacee, amfetamine, cocaină, alcool.

 

Cum poate fi tratată dependența de benzodiazepine?

În cadrul Clinicii Color Mind, tratamentul dependenței de benzodiazepine este abordat în cadrul unui program integrat, personalizat, în care este vizată atât componenta fizică a dependenței de benzodiazepine (cu ajutorul tratamentului medicamentos), cât și componenta psihologică (cu ajutorul psihoterapiei). În același timp, sunt abordate și problemele subiacente consumului de benzodiazepine (adesea este vorba despre un episod de anxietate, depresie, tulburări de somn de diverse cauze). Toate aceste intervenții sunt coordonate în conformitate cu principiile managementului de caz pentru a se adapta cât mai bine nevoilor fiecărei persoane în parte.

 

 

Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regăsite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.

26 martie 2016