Atacul de panică este un acces brusc, „ca din senin”, de frică intensă sau anxietate (teamă fără obiect), în timpul căruia sistemul nervos reacționează ca atunci când are de a face cu o situație amenințătoare de viață și determină simptome fizice și sentimente intense (chiar senzația de moarte iminentă), dar care nu amenință viața.
În mod obișnuit, atacul de panică durează de la 5 la maxim 60 minute și poate fi cauzat de circumstanțe stresante sau poate apărea pe neașteptate. De multe ori, elementul declanșator al acestor atacuri este necunoscut. Simptomele fizice ajung la intensitate maximă în aproximativ 10 minute, majoritatea simptomelor dispărând în 20-30 minute, dar altele pot să persiste până la o oră până să dispară complet.
Este posibil ca o persoană să aibă atacurile de panică unul dupa altul pe o perioadă mai lungă de timp, si să para un atac continuu. Dacă simptomele sunt continue și nu dispar într-o oră, există posibilitatea să nu fie un atac de panică și atunci trebuie consultat imediat medicul specialist pentru eliminarea altor afecțiuni medicale a căror simptomatologie acută se aseamănă cu atacul de panică (infarctul miocardic, crize hipertensive, epilepsia temporală, șocul anafilactic, astmul bronșic, hipertiroidia, hipoglicemia).
Tulburarea de panică apare rar independent de alte tulburări. Specific apare împreună cu fobii: agorafobie, fobie socială, distimie, tulburarea de anxietate generalizată, episod depresiv major sau abuzul de substanțe. Intensitatea anxietății determină frecvent dezvoltarea „anxietății de anticipare” (teama că atacul de panică se va repeta) –persoana va începe să evite situațiile care pot induce asemenea anxietăți, mai ales dacă ieșirea din asemenea situații este dificilă sau jenantă sau ajutorul nu este la îndemână. Astfel poate aparea o restricționare semnificativă a activităților: renunțarea la serviciu, renunțarea la a mai ieși din casă, renunțarea de a se mai întâlni cu anumite persoane, renunțarea la conducerea autoturismul etc.
Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regăsite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.
22 iunie 2016