Jocurile de noroc sunt în general acceptate și puternic popularizate. Aceasta înseamnă că din ce în ce mai mulți oameni joacă, având acest comportament din ce în ce mai frecvent. Multe persoane nu cunosc riscurile implicate de comportamentul de joc, cum nu cunosc nici semnele dependenței de joc. Din aceasta cauză, multe persoane dezvoltă probleme fără să realizeze acest lucru.
Există un număr din ce în ce mai mare de persoane pentru care jocurile de noroc au ajuns să fie elementul central al existenței lor, în ciuda încercărilor de a rezista impulsului irezistibil, și cu toate că experimentează o serie de consecințe în relațiile de cuplu, de familie, probleme financiare sau socio-profesionale.
Ca și în cazul celorlalte dependențe, dependența de jocuri de noroc (fie că este vorba despre pariuri sportive, „păcănele”, cazinou live etc.) este e o afecțiune complexă, ale cărei dimensiuni variază în funcție de o serie de factori bio-psiho-sociali, astfel încât, pentru anumite persoane comportamentul de joc se menține în limitele divertismentului, în timp ce pentru altele ajunge să fie „totul”.
Delimitarea între cele două modalități de a juca este esențială, având în vedere implicațiile. Putem spune că vorbim despre un comportament de joc problematic sau compulsiv atunci când acesta influențează funcționarea firească a unei persoane deși există consecințe observabile și contrare valorilor și principiilor persoanei respective – de ex. „îmi stă gândul numai acolo: cum să fac rost de bani să mă duc să joc”, „am ajuns să joc toți banii de salariu”, „parcă nu mă mai pot bucura de nimic”, „cred că ar fi goaznic să nu mai am posibilitatea de a urmări permanent bet-urile”, „am ajuns să amanetez bunurile familiei”, „tot ce am reușit să obțin în cei 10 ani de muncă am pierdut la cazino în mai puțin de un an”.
Stresul cauzat de problemele jocului de noroc provoacă uneori probleme de sănătate atât pentru persoana care joaca cât și pentru familie. Acestea pot include anxietate, depresie și alte tulburări relaționate, cum ar fi probleme legate de somn, probleme de apetit, ulcer, dureri de cap și dureri musculare.
A fi dependent de jocuri de noroc nu este o alegere, nu este un viciu și nici o problemă de voință, însă este la fel de adevărat că poți alege să faci ceva în legătura cu asta. Jocurile de noroc cauzează adesea dificultăți financiare și familiale serioase, ajungi să simți că viața ți-a scăpat de sub control – dar, cu ajutor, poți gestiona și depăși problemele cauzate de jocuri.
În cadrul clinicii Color Mind, programul de tratament pentru dependența de jocuri de noroc este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele două elemente importante ale procesului de recuperare, și anume psihoterapia și tratamentul medicamentos.
Astfel, într-o primă etapă este desemnată o echipă terapeutică formată din manager de caz, terapeut individual și psihiatru, care analizează situația pacientului în ansamblul ei:
Managerul de caz – urmărește aspectele familiale, sociale, profesionale, juridice și rolul acestora în recuperare (factori favorizanți și obstacole în recuperare)
Psihiatrul – are în vedere aspectele legate de sănătatea fizică și psihică, evaluează riscul de suicid, apreciază necesitatea și modalitatea în care va fi administrat tratamentul medicamentos
Terapeutul individual – în această etapă, rolul său este de a identifica resursele personale ale clientului, nivelul de conștientizare a afecțiunii, motivația pentru schimbare, încrederea în potențialul propriu de schimbare și importanța pe care o acordă recuperării.
Toate aceste aspecte discutate împreună cu echipa terapeutică constituie baza pe care dezvoltăm un program individualizat de tratament. Stabilirea obiectivelor, abordarea terapeutică, modalitățile de tratament, intervențiile, frecvența ședințelor, durata în timp, vor fi recomandate și ajustate permanent în funcție de toți acești factori.
Eficiența programului de tratament este dată și de monitorizarea evoluției în cadrul programului. Periodic sunt programate ședințe de management de caz în care pacientul, susținătorul și managerul de caz discută despre parcursul în recuperare, necesitatea eventualelor schimbări sau ajustări în planul de tratament.
Persoanele cu dependență de jocuri de noroc se recuperează, iar familiile lor se vindecă. Familia ta poate fi una dintre ele.
IMPORTANT: Informațiile împărtășite de către client în cadrul programului de tratament se află sub semnul confidențialității. Clinica Color Mind se angajează să nu dezvăluie aceste informații niciunei terțe părți. VEZI CLAUZE CONFIDENȚIALITATE