Tulburarea de personalitate schizotipală prezintă multiple bizarerii și excentricități la nivelul gândirii, afectelor, vorbirii, prezentării. Persoanele afectate se angajază în gândire magică, pot avea idei ciudate, idei de referință și iluzii, precum și episoade de derealizare.
Impresia generală lăsată de aceste persoane este că sunt “ciudate” sau “stranii”. Vorbirea lor poate să fie deosebită, idiosincratică sau bizară. Este posibil să nu îşi cunoască propriile simțăminte și să fie foarte sensibile față de un afect negativ al altora.
Mulți dintre oamenii cu tulburare de personalitate schizotipală sunt superstițioși sau cred în percepția extrasenzorială, având o viață imaginară (fantezie) foarte activă. Tind să fie izolați și pot să manifeste, sub stres, simptome psihotice tranzitorii. Pot fi implicaţi în culturi, practici religioase sau ocultism. Puțini dintre ei au prieteni apropiați, iar mulți dintre ei prezintă un grad semnificativ de anxietate socială.
Pacienții diagnosticați cu tulburare de personalitate schizotipală prezintă un tipar de deficite sociale și interpersonale, marcat de discomfortul acut în relații restrânse, precum și de distorsiuni cognitive sau perceptuale și excentricități ale comportamentului.
De regulă, ei nu sunt capabili să se raporteze în mod adecvat în relațiile interpersonale și, de aceea, par a interacționa cu alții în mod necorespunzător, rigid sau cu reținere.
Aceste persoane sunt considerate adesea ca fiind bizare sau excentrice din cauza manierismelor și a modului neglijent de a se îmbrăca cu articole care nu se asortează, precum și din cauza faptului că nu acordă atenție convențiilor sociale.
Tulburarea de personalitate schizotipală are o evoluție relativ stabilă, cu doar un mic număr de pacienți mergând spre apariția schizofreniei sau a altei tulburări psihotice. Această tulburare a fost observată mai mult la bărbați decât la femei și poate fi evidentă, uneori, încă din copilărie sau adolescență (tendința copiilor de a sta mai mult singuri, relații reduse cu egalii, anxietate socială, performanță școlară sub posibilități, hipersensibilitate, gânduri și limbaj diferite de ale celorlalți și idei stranii).
Persoanele cu tulburare de personalitate schizotipală solicită adesea tratament pentru simptome asociate de anxietate, depresie ori alte tulburări ale afectivității.
Aceste dificultăți pot fi abordate prin psihoterapie (individuală sau de grup). Uneori poate fi de folos și tratamentul psihiatric pentru simptomele asociate.
Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regasite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.
25 aprilie 2017