Psihoterapia se adresează dificultăților emoționale și comportamentale, tratându-le prin comunicare și prin factori ce țin de relație. Relația terapeutica formată între specialist și persoana care îi calcă pragul cabinetului, este cel mai important instrument în antrenarea și susținerea schimbării dorite de acesta din urmă. De aceea, tipul de relație creat este diferit de oricare altul (familial, de cuplu, filial, amical etc.). Terapeutul este cel care îi stă alături pacientului, și rolul său este strict acela de a sprijini și încuraja schimbările benefice realizate de pacient.
În terapie poți vorbi deschis, fără a-ți fie teamă că informațiile pe care le împărtășești vor ajunge la urechi străine, sau că îți vor afecta în vreun fel jobul sau familia. Poți fi onest, pentru că atunci când terapeutul te întreabă – așa cum poate ai vazut prea des în filme “cum te simți?”, este pentru că își dorește cu adevărat să afle răspunsul tău. Având studii și experiență în tratarea dificultăților cu care te confrunți, terapeuții le pot folosi în înțelegerea și abordarea situației tale specifice. Ei se vor folosi de întrebări comune sau pe care nu le-ai mai auzit vreodată pentru a favoriza conexiunile dintre gânduri, sentimente și comportamente și pentru a spori moțivatia pentru schimbare.
Deși modul în care este privită psihoterapia este în continuă schimbare, mulți oameni consideră că aceasta se adresează doar persoanelor “nebune”. De fapt, deși psihoterapia este utilă și efficientă în tratamentul afecțiunilor psihice, ea este adesea accesată de către cei care caută modalitați noi, diferite de gestionare a stresului de zi cu zi. Poate ai observat la tine anumite modele de gândire, de comportament sau de relaționare care nu îți mai sunt benefice – sau care nu ți-au fost benefice niciodată. Psihoterapia te poate sprijini în întelegerea și schimbarea acestora.
O altă prejudecată des întâlnită este credința că în perioadele în care te simți profund îngrijorat, trist, descurajat sau pur și simplu încărcat de stres, ar trebui să “te aduni și să mergi mai departe”. Adesea însă, aceste suferințe psihologice netratate pot conduce la afecțiuni fizice în formă acută sau cronică, sau la simptome mai grave de natură psihică.
Oamenii apelează adesea la terapie când au ajuns în acel punct în care își doresc o schimbare. Această decizie se bazează pe conștientizarea faptului că anumite aspecte ale vieții lor le scapă de sub control, iar acest lucru devine din ce în ce mai supărător. În lucrul terapeutic se va aborda modul în care este privit controlul asupra unor anume gânduri, sentimente sau comportamente, iar în urma acestuia poate urma un proces fie de “renunțare” într-o oarecare măsură la control, fie de sporire a acestuia. Odată explorate aceste aspecte în contextul relației terapeutice, persoana va începe să simtă ușurarea faptului că cineva îi înțelege suferinșa și zbuciumul.