Ce este psihoterapia adolescentului?

Terapia și consilierea pentru copii și adolescenți este similară cu cea pentru adulți: oferă un spațiu sigur și implică o ascultare empatică din partea terapeutului, în același timp cu instrumentele necesare pentru a aduce schimbări în gânduri, sentimente și comportamente. Copiii primesc sprijin emoțional și obiectiv în sesiunile de terapie, se pot concentra pe rezolvarea conflictelor, înțelegerea propriilor gânduri și sentimente, și pe găsirea unor soluții noi la problemele de zi cu zi.

Singura mare diferență între terapia pentru adulți și terapia pentru copii este accentul pus pe faptul că aceștia din urmă înțeleg ce se întâmplă și nu sunt singuri. Altfel spus, adulții pot conștientiza ceea ce li se întâmpla și problemele prin care trec, pot alege soluții în cunoștință de cauză, pe când copiii, neavând experiența de viață necesară, trebuie ajutați să înțeleagă problemele și să descopere soluțiile prin psihoeducație.

Când este nevoie de psihoterapie?

Când soluțiile găsite și aplicate prin comportament pentru rezolvarea problemelor sau provocărilor nu sunt eficacee și nu duc către scopul propus, ba mai mult dau o stare afectivă proastă, însoțită deseori de un comportament indezirabil, este momentul în care este indicat să se apeleze la un psihiterapeut.

Psihoterapia pentru copii și adolescenți poate fi practicată de către terapeut cu un copil, un copil și un părinte sau cu ambii părinți, sau chiar cu mai multe familii, și poate acoperi o varietate de probleme precum: divorțul sau separarea părinților, moartea unei persoane dragi, trauma, hărțuirea, bullying, abuz sexual, abuz emoțional, abuz fizic, relocarea familiei sau a copilului, abuzul sau dependența de substanțe etc. Psihoterapia pentru copii și adolescenți abordează afecțiuni cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea obsesiv compulsivă, tulburări din spectru autist.

În plus, pe lângă toate obiectivele specifice situației, sedințele de psihoterapie ating alte cinci obiective importante ale psihoeducației: construirea stimei de sine, îmbunătățirea abilităților de comunicare, construirea unui repertoriu emoțional adecvat, îmbunătățirea vocabularului emoțional al copilului, stimularea unei dezvoltări sănătoase și armonioase.

Tipuri de psihoterapie

Există mai multe feluri de pishoterapie, care implică abordari, tehnici și intervenții diferite:

  • • analiza comportamentală
  • • terapia comportamentală
  • • terapia cognitiv comportamentală
  • • terapia familială
  • • psihoterapia interpersonală
  • • terapia prin joc, arterapia, terapia cu povești
  • • terapia de grup sau psihoterapia psihodinamică.

Aceste forme de terapie pot fi folosite individual sau ca o combinație de tehnici și exerciții din mai multe tipuri diferite de terapii. În anumite situații, o combinație de terapie și medicație recomandată de un psihiatru de copii și adolescenți poate fi o abordare eficientă. Una dintre aceste terapii poate funcționa pentru un copil mai bine decât pentru ceilalți, iar tipul ales va depinde de problemele cu care se confruntă copilul și familia. Orice formă de terapie este mai eficientă atunci când toți cei implicați susțin și contribuie la succesul acesteia.


Pentru a rezuma, terapia pentru copii este asemănătoare terapiei cu adulți în ceea ce privește scopul, obiectivele și problemele pe care le poate aborda, dar diferă accentul care se pune pe explicarea acestor subiecte copiilor. Tehnicile și exercițiile oferă modalități adecvate, pentru vârsta copilului, de a se înțelege pe sine în lume.