Această tulburare este caracterizată prin episoade recurente de mâncat compulsiv – consumul excesiv de alimente într-un anumit interval de timp, având sentimentul de lipsă de control. Tulburarea de mâncat compulsiv este asociată cu anumite trăsături precum mâncatul mai rapid decât în mod normal, mâncatul până la apariția unui disconfort dat de senzația de ”plin”, consumul unor cantități mari de alimente în absența senzației de foame, preferința de a mânca singur din cauza sentimentului de rușine vis a vis de cantitatea alimentelor consumate sau sentimentul de dezgust, vinovăție sau depresie ca urmare a acestor episoade.
Pentru stabilirea diagnosticului, aceste episoade trebuie să apară cel puțin o dată pe saptămână într-un interval de 3 luni, nu trebuie să fie însoțite de comportamente compensatorii (precum în bulimie) sau să fie asociate anorexiei sau bulimiei nervoase.
Profesioniști clinicii Color Mind au dezvoltat un program de tratament integrat, bazat pe conceptul de management de caz, pentru a putea aborda cât mai multe dintre nevoile complexe ale persoanelor afectate de tulburarea de alimentație și ale familiilor acestora.
Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regăsite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.