Anorexia nervoasă

Anorexia nervoasă este caracterizată de o scădere ponderală marcată prin restricția severă a consumului de alimente, având o frică intensă de creștere în greutate, și afectarea percepției formei corpului, a greutății reale. Anumite persoane care suferă de anorexie nervoasă scad în greutate prin dietă strictă și exerciții fizice în exces, în timp ce altele asociază și comportamente de purgare – vărsături auto-provocate, utilizarea de laxative, de diuretice sau clisme.

Greutatea și imaginea corporală sunt distorsionate la persoanele cu această tulburare. Anumite persoane se simt de-a dreptul supraponderale. Altele realizează ca sunt slabe, însă sunt preocupate de aspectul anumitor părți ale corpului – precum abdomenul, fesele și coapsele, considerând că acestea sunt ”prea grase”. Stima de sine a persoanelor cu anorexie nervoasă este foarte strâns legată de conformația și greutatea corpului lor. Pierderea în greutate este văzută ca o realizare impresionantă și un semn de autodisciplină, pe când luarea în greutate este percepută ca un eșec inacceptabil al autocontrolului. Chiar dacă anumite persoane cu această tulburare pot recunoaște că sunt slabe, ele de regulă neagă implicațiile medicale severe ale stărilor de denutriție. 

Anorexiei nervoase îi sunt asociate și alte tulburări mentale. Când ajung sever subponderale, persoanele afectate prezintă simptome depresive cum ar fi dispoziția depresivă, izolarea socială, iritabilitate, insomnie și diminuarea interesului pentru sex. Pot avea preocupări în legătură cu mâncatul în public, sentimente de ineficiență, necesitatea de a controla ambianța proprie, gândire inflexibilă, iar inițiativa și exprimarea emoțională devin extrem de restrânse.

Subnutriția anorexiei nervoase poate duce la condiții medicale generale importante. Acestea includ apariția anemiei, deteriorarea funcției renale, probleme cardiovasculare, probleme dentare și osteoporoză.

Anorexia nervoasă începe, de obicei, la jumătatea și spre finele adolescenței (14 – 18 ani). Debutul tulburării poate fi asociat cu un eveniment de viață stresant. Evoluția și deznodământul anorexiei nervoase sunt extrem de variabile. Anumite persoane cu anorexie nervoasă se recuperează complet după un singur episod, alții prezintă un pattern fluctuant de luat în greutate urmat de recădere, iar alții experimentează o evoluție cronică deteriorantă a tulburării, timp de mai mulți ani. În multe cazuri poate fi necesară spitalizarea pentru a se restabili greutatea și redresa dezechilibrul lichidelor din organism. Există un risc crescut de anorexie nervoasă în rândul rudelor de gradul întâi ale persoanelor care au această tulburare. În ultimii ani s-a observat o creștere a incidenței anorexiei nervoase.

Profesioniști clinicii Color Mind au dezvoltat un program de tratament integrat, bazat pe conceptul de management de caz, pentru a putea aborda cât mai multe dintre nevoile complexe ale persoanelor afectate de tulburarea de alimentație și ale familiilor acestora.

Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regăsite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.

 

Vreau o programare