Termenul “etnobotanice” este folosit în mod general în denumirea substanțelor psihoactive nereglementate sau a produselor ce conțin aceste substanțe. Etnobotanicele – cunoscute și sub denumirea de “droguri legale” – sunt produse sintetice care imită efectele drogurilor reglementate. Acestea cuprind o gamă largă de substanțe și produse sintetice care sunt de obicei vândute prin internet, și adesea sunt etichetate ca având în compoziție ingrediente diferite față de cele reale.
De obicei, drogurile legale sunt perparate în laboratoarele din afara Europei, fiind importate ulterior fie sub formă de substanțe chimice, fie ca produse deja ambalate. Piața drogurilor legale se distinge prin viteza cu care furnizorii și producătorii ocolesc controalele antidrog, venind cu noi alternative la produsele restricționate, făcându-le cunoscute prin strategii agresive și sofisticate de marketing. Drogurile legale sunt comercializate ca făcând parte din categorii precum:”săruri de baie”, “amestec de plante uscate”, “bețișoare parfumate” etc.
Doar pentru că sunt denumite ”legale”, nu înseamnă că sunt sigure sau legale. Nu poți fi niciodată sigur de ceea ce se regăsește în drogul ”legal” odată cumpărat sau primit, nici de efectele pe care le poate avea asupra ta sau a prietenilor tăi. Se știe că etnobotanicele sunt vândute sub denumiri precum ”Mary Jane”, ”Bliss”, ”Special Platinum”, ”Diesel”, ”Zen”, etc și sunt legate direct de otrăviri, urgențe spitalicești, internări în secții de psihiatrie și, în anumite cazuri chiar de deces.
Etnobotanicele sunt împărțite în trei categorii:
Semne ale abuzului de etnobotanice sunt asemănatoare celor ale consumului de alte droguri, incluzând alcoolul:
Alte comportamente care pot trimite la consumul de etnobotanice sunt:
Riscurile consumului de etnobotanice sunt majore, printre ele regăsindu-se hipertensiunea, infarctul, coma, chiar decesul.
Compoziția acestor substanțe este necunoscută, ceea ce face ca sevrajul să fie dificil de suportat de către persoana consumatoare. Printre simptomele sevrajului regăsim insomnia, lipsa apetitului, tremor, greață, transpirații, anxietate, depresie, agitație, paranoia etc.
Fiind o categorie de droguri de curând intrată pe piață, cu o compoziție greu de verificat, face ca tratamentul persoanei dependente să fie unul complex, necesitând îmbinarea medicației psihiatrie cu ședințele de psihoterapie, terapie individuală. În calitate de specialiști în domeniu recomandăm să se apleze la un tratament de specialitate.