Pe lângă întrebuințările sale profesionale, computerul este un obiect care a devenit foarte prezent în activitățile de timp liber. Pe lângă informațiile căutate pe internet, accesul la muzică și filme, computerul este folosit și ca modalitate de detensionare, de eliberare de stres. Prin scenariile pe care le oferă, prin efectele vizuale și prin abilitățile stimulate, jocurile pe computer atrag atât copii și adolescenți, cât și adulți dornici de o activitate de relaxare după o zi plină la birou. Majoritatea lor pot gestiona cu succes responsabilitățile legate de școală sau de muncă și viața de familie. Dependența de jocuri pe computer poate apărea, însă, atunci când începe să afecteze relațiile personale și activitățile preferate, diminuându-i persoanei interesul pentru toate acestea.
Jocurile pe computer sau console, în special cele multi-player online, devin un mediu în care jucatorul se poate comporta foarte diferit față de viața reală: un tânăr care se simte neputincios sau lipsit de control cu privire la viața lui poate ajunge să comande trupe și armate, să cucereasca noi teritorii și să facă ravagii într-o lume virtuală, consecințele reale lipsind cu desăvârșire. Tinerilor (și nu numai) care simt că au dificultăți în a-și face prieteni sau în a fi văzuți așa cum își doresc, jocurile le pot oferi un statut care să compenseze propria lor imagine, iar acest lucru îi seduce și îi acaparează. Asociația Psihiatrilor Americani consideră că efectele și simptomele dependenței de jocuri pe computer sunt similare celor prezente și în alte adicții. Cu cât sunt prezente mai multe dintre acestea, cu atât este mai mare nevoia de apelare la un sprijin specializat:
În cadrul clinicii Color Mind, programul de tratament pentru dependența de jocuri pe computer este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele doua elemente importante ale procesului de recuperare, și anume psihoterapia și tratamentul medicamentos. Astfel, într-o primă etapă este desemnată o echipă terapeutică formată din manager de caz, terapeut individual și psihiatru, care analizează situația pacientului în ansamblul ei:
Toate acestea sunt aspecte pe baza cărora dezvoltam un program individualizat de tratament – stabilirea obiectivelor, abordarea terapeutică, modalitățile de tratament, intervențiile, frecvența ședințelor, durata în timp – fiind recomandate și ajustate permanent în funcție de toți acești factori.
IMPORTANT: Informațiile împărtășite de către client în cadrul programului de tratament se află sub semnul confidențialității. Clinica Color Mind se angajează să nu dezvăluie aceste informații niciunei terțe părți. VEZI CLAUZE CONFIDENȚIALITATE