Alcoolul este una dintre substanțele cele mai consumate în întreaga lume. Această popularitate de care se bucură aduce cu sine o serie de dezavantaje din punct de vedere al conștientizării riscurilor. De exemplu, cu toții avem în minte că un consum moderat de alcool nu este nociv și că ieșirile ocazionale cu prietenii fac parte din viața socială normală. Însă pentru fiecare dintre noi, termeni ca „moderat”, „ocazional”, „normal” reprezintă aprecieri subiective, ceea ce face ca unii oameni să ajungă gradual la un consum problematic de alcool, fără să realizeze că au ajuns la dependență.
Acceptarea socială de care se bucura consumul de alcool contribuie în mare parte la minimalizarea riscurilor pe care alcoolul le are în viața consumatorului, riscuri ce pot fi de natură socio-profesională, de sănătate și chiar juridice.
Din punctul de vedere al sănătății, consumul excesiv de alcool poate avea efecte dramatice asupra circulației sanguine, inimii, pancreasului, ficatului, stomacului, provoacă deteriorări ireversibile la nivelul creierului, afectează starea de dispoziție (confuzie, depresie, anxietate). Atunci când cantitatea de alcool în sânge depășește o anumită limită, sistemul respirator este încetinit până la un punct critic în care oxigenul nu mai ajunge la creier, fapt ce cauzează comă sau deces.
Un alt aspect care face ca alcoolul să fie una dintre cele mai periculoase substanțe este accesibilitatea crescută, astfel încât la acest moment este una dintre cele mai consumate substanțe cu potențial de dependență în rândul tinerilor.
În cadrul Clinicii Color Mind, programul de tratament pentru dependența de alcool este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele două elemente importante ale procesului de recuperare: psihoterapia și tratamentul medicamentos.
Astfel, într-o primă etapă este desemnată o echipă terapeutică formată din manager de caz, terapeut individual și psihiatru, care analizează situația pacientului în ansamblul ei:
Managerul de caz – urmărește aspectele familiale, sociale, profesionale, juridice și rolul acestora în recuperare (factori favorizanți și obstacole în recuperare)
Psihiatrul – are în vedere aspectele legate de sănătatea fizică și cea psihică, evaluează riscul de suicid, apreciază necesitatea și modalitatea în care va fi administrat tratamentul medicamentos
Terapeutul individual – rolul său este de a identifica resursele personale ale clientului, nivelul de conștientizare a dependenței, motivația pentru schimbare, încrederea în potențialul propriu de schimbare și importanța pe care o acordă recuperării.
Toate aceste aspecte discutate împreună cu echipa terapeutică constituie baza pe care dezvoltăm un program individualizat de tratament. Stabilirea obiectivelor, abordarea terapeutică, modalitățile de tratament, intervențiile, frecvența ședințelor, durata în timp, vor fi recomandate și ajustate permanent în funcție de toți acești factori.
Eficiența programului de tratament este dată și de monitorizarea evoluției în cadrul programului. Periodic sunt programate ședințe de management de caz în care pacientul, susținătorul și managerul de caz discută despre parcursul în recuperare, necesitatea eventualelor schimbări sau ajustări în planul de tratament.
Atenție: CONSUMUL EXCESIV DE ALCOOL NU TREBUIE OPRIT FĂRĂ CONSULTAREA UNUI SPECIALIST DEOARECE SIMPTOMELE SEVRAJULUI POT CAUZA DECESUL.
IMPORTANT: Informațiile împărtășite de către client în cadrul programului de tratament se află sub semnul confidențialității. Clinica Color Mind se angajează să nu dezvăluie aceste informații niciunei terțe părți. VEZI CLAUZE CONFIDENȚIALITATE