A ajuta un om care suferă de dependență presupune, în primul rând, înțelegerea dependenței ca boală și asumarea unor limite personale.
De cele mai multe ori acest demers este dificil, mai ales că vorbim despre familie, parteneri sau prieteni apropiați, adică relații importante în care abordarea este “aș face orice pentru el/ea” – de unde și confuzia, mai apoi frustrarea, vinovăția, furia și disperarea.
Ca și în cazul persoanei dependente, ca aparținător, plecăm de la recunoașterea și definirea problemei. Negând sau mușamalizând ceea ce se întâmplă nu facem decât să ne afundăm în co-dependență și să ne asigurăm că persoana dragă, care suferă de această boală, va perpetua comportamentul nedorit.
Așadar, odată ce primul și cel mai important pas a fost făcut – și anume recunoașterea problemei, iată care sunt următorii:
1: Pune-te la adăpost! Este important să te protejezi atât din punct de vedere financiar, cât mai ales din punct de vedere emoțional. Vinovăția, epuizarea resurselor nu ajută în recuperarea persoanei, ci mai degrabă în afundarea ei în dependență și co-dependență.
2: Caută ajutor! Poate părea copleșitor, te poți simți rușinat sau istovit. Căutând ajutor vei descoperi că multe alte familii s-au confruntat cu aceeași problemă. Vei învăța și vei găsi calea cea mai potrivită pentru a ajuta persoana dragă, fără ca acest ajutor să fie în vreun fel în defavoarea ta.
Familia ocupă un rol important în cadrul programului de tratament. O sustinere cât mai solidă a persoanei dependente necesită prezența familiei. În acest sens scopul Color Mind este să: