Dezintoxicarea, primul pas în procesul recuperării

Dezintoxicarea reprezintă etapa în care un pacient dependent de substanțe este ajutat să depășească simptomele acute ale abstinenței (sevrajului), folosind o medicație sigură, într-o manieră sistematică, sub supravegherea unui medic specializat. Prin dezintoxicare, tratăm efectele fizice imediate ce se produc în momentul încetării consumului de substanțe și ajutăm organismul să se curețe de toxinele rămase în organism ca rezultat al substanțelor chimice ce intra în componența drogurilor și/sau alcoolului.

 

Sevrajul, sau sindromul de abstinență acut

Sindromul de abstinență acut (sevrajul) este expresia existenței dependenței fizice. Printre substanțele care dezvoltă dependență fizică se află alcoolul, opiaceele (heroina, metadona, buprenorfina, codeina etc), barbiturilcele, benzodiazepinele (Xanax, Diazepam etc) etc. Este important de reținut că nu toate substanțele cunoscute sub numele de drog dezvoltă dependență fizică.

Sevrajul nu reprezintă partea cea mai importantă sau gravă a unei dependențe, chiar dacă uneori manifestările sale sunt foarte deranjante sau spectaculoase. În dependența de alcool sau benzodiazepine, sevrajul poate constitui o urgență psihiatrică datorită potențialului letal al întreruperii bruște și nesupravegheate a consumului.

 

Dezintoxicarea în clinica Color Mind

În cadrul clinicii Color Mind, realizarea dezintoxicării de alcool și droguri se dorește a se realiza cât mai rapid, confortabil și sigur posibil. Atunci când e necesar se vor prescrie medicamente pentru a controla simptomele. Profesioniștii noștri sunt pregătiți să ofere tot suportul necesar pentru o bună reușită a dezintoxicării. În anumite cazuri, dezintoxicarea poate necesita internare într-o secție de psihiatrie. Și în această situație, profesioniștii Color Mind vă vor consilia pentru a facilita internarea în condiții optime.

Este important de subliniat că, odată ce sindromul de abstinență (sevrajul) s-a ameliorat și pacientul începe să intre într-o fază de aparentă normalitate, este eronat să credem că dependență este vindecată sau că problema s-a rezolvat.

Fenomenul cheie al dependenței nu este dependența fizică, ci dependența psihică și cea socială. De aceea, în tratamentul dependențelor, procesul cel mai important și mai complex este faza de recuperare ce urmează fazei de dezintoxicare.

 

Cu Color Mind, recuperarea este posibilă

În cadrul clinicii Color Mind am dezvoltat programe de tratament individualizat și integrat pentru recuperare, bazate pe cele mai eficiente metode și tehnici.

Pentru mai multe informații privind specificitatea etapei de dezintoxicare, contactați-ne folosind pagina Contact a site-ului nostru

Info utile
3. Fundamente bio-psiho-sociale in dependenta de droguri
CONCEPTE DE BAZA PRIVIND TULBURARILE DATORATE CONSUMULUI DE SUBSTANTE AUTORI: Dr. Gabriel Cicu; Psih. Ana Mari
Vezi toate articolele