Procesul recuperării

Dependența (adicția) este o tulburare caracterizată prin lipsa controlului asupra unui anumit comportament – fie că este consumul de substanțe, jocul de noroc, utilizarea computerului, etc. Această lipsă a controlului cauzează probleme în toate ariile vieții persoanei dependente: apar consecințe biologice, psihologice, sociale și, mai mult decât atât, consecințele negative se extind asupra familiei și persoanelor apropiate.

Dependența este o afecțiune cronică, progresivă, incurabilă și poate fi chiar fatală în cazul în care nu este tratată. Din aceste motive, nu putem vorbi despre vindecare. Aceasta nu înseamnă că o persoană dependentă este condamnată la o viață al cărei unic scop este satisfacerea dependenței. La fel ca în cazul oricărei alte afecțiuni cronice, este important să vorbim despre recuperare.

Recuperarea este un proces ce implică schimbare și creștere progresivă, înseamnă a duce o viață echilibrată, confortabilă, împlinită în absența nevoii de „drog”.

 

schema1

 

În abordarea clinicii ColorMind, procesul recuperării presupune parcurgerea unor stadii progresive cu obiective și sarcini clare. Recuperarea este mai mult decât rezolvarea consecințelor negative și înseamnă a ajunge la un stil de viață care promovează sănătatea fizică, psihologică și socială. Este ca un sistem de prioritizare a problemelor, ajutându-i pe cei care-și doresc schimbarea să răspundă la întrebările: „De unde ar trebui să încep?”, „Ce ar trebui să facem mai întâi?”, „Ce ar trebui să facem în continuare?”

Oamenii apelează la tratament în diferite stadii, cu diferite probleme și cu niveluri diferite de insight, motivație și resurse. De aceea, un prim pas foarte important în procesul de recuperarea este evaluarea, care ne ajută să înțelegem fiecare persoană în ansamblul ei unic astfel încât să putem recomanda cel mai potrivit program de tratament.

Programul de tratament va cuprinde scopul tratamentului, obiectivele urmărite, intervențiile specialiștilor pentru îndeplinirea obiectivelor, o aproximare în timp și un prognostic.

 

schema2

 

Vreau o programare

Info utile
3. Fundamente bio-psiho-sociale in dependenta de droguri
CONCEPTE DE BAZA PRIVIND TULBURARILE DATORATE CONSUMULUI DE SUBSTANTE AUTORI: Dr. Gabriel Cicu; Psih. Ana Mari
Vezi toate articolele