Dependenţa sau adicţia conduce la pierderea totală a libertăţii deoarece persoana va fi „controlată” sau cu alte cuvinte, va deveni sclavul obiectului dependenţei, indiferent că vorbim despre consum de substanţe, joc de noroc patologic sau altele (OMS, APA). Această boală interferă cu realizarea responsabilităţilor zilnice, personale sau profesionale, ducând la probleme cauzate atât persoanei în cauză, cât şi celor din jur. Ea se caracterizează, pe lângă consumul de substanţe sau jocul de noroc patologic, prin prezenţa mai multor elemente care generează un pattern de comportament şi de reactivitate. Acest pattern se menţine chiar şi când pacientul dobândeşte abstinenţa (nu mai consumă substanţa sau nu mai joacă):
După o perioadă de exersare a acestui tip de comportament compensator, pacientul dependent şi familia sa ajung să accepte că „aşa este el/ea, nu e în stare să…” astfel încât pacientul nu mai face eforturi să îşi schimbe comportamentul şi se complace în a-i lăsa pe alţii să îi organizeze viaţa, iar familia persistă în comportamentul compensator , se dezvoltă, spun specialiştii, o relaţie de codependenţă.
Un codependent este o persoană preocupată excesiv de nevoile celuilalt şi mai puţin de propriile nevoi. În timp, codependentul poate ajunge să considere că este mai capabil decât ceilalţi, ba, mai mult, TREBUIE să acţioneze în numele şi spre binele dependentului. Un codependent este, de fapt, dependent de a ajuta pe altcineva.
În anumite cazuri, codependenţa poate deveni atât de severă, încât codependentul poate determina persoana dependentă să rămână neajutorată; încearcă să facă tot posibilul să rezolve lucrurile care nu funcţionează în locul pacientului, împiedicându-i astfel, să îşi recapete controlul asupra propriei vieţi. Şi persoana codependentă dezvoltă un pattern de comportament de tip adictiv – pur şi simplu nu se poate opri din “a face” în locul dependentului.
Modalitatea de abordare a acestei problematici este foarte asemănătoare cu cea de la dependenţe. Primul pas în rezolvarea codependenţei este conştientizarea faptului că există o problemă. Este bine de avut în vedere că acest tip de comportament este unul învăţat, aşa că identificarea semnelor şi simptomelor indică şi paşii care se pot face pentru soluţionarea codependenţei.
13 februarie 2018