Canabidiolul – zeci de ani de cercetare şi utilizările clinice actuale

Revista Psihatru.ro, publicată sub egida Asociaţiei Române de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) si Societății Române Alzheimer, a publicat în numărul  din luna  Noiembrie articolul „Canabidiolul – zeci de ani de cercetare şi utilizările clinice actuale”, articol semnat de colegii noștrii Dr. Valentin Rădoi și Dr. Gabriel Cicu.

Articolul reprezintă o evaluare a posibilelor roluri terapeutice ale CBD-ului în psihiatrie, punând accentul pe studiile clinice umane. Alte puncte de interes ale autorilor pentru acest review includ sistemul endocanabinoid, farmacodinamica, farmacocinetica, interacţiunile şi profilul de siguranţă al acestei substanţe, precum şi statusul său legal.

 

Rezumat

CBD-ul, ca medicament, pare a fi sigur la adulţi şi a nu avea sau a avea un potenţial redus de abuz. Datele curente sugerează posibilitatea folosirii sale în diverse tulburări psihiatrice, precum tulburări de anxietate, de somn, de stres posttraumatic, schizofrenie şi tulburări în legătură cu consumul de substanţe. În ceea ce priveşte anxietatea, considerăm că, dacă rezultatele actuale sunt confirmate, CBD-ul ar putea fi folosit în mod similar benzodiazepinelor, cu avantajul unui risc semnificativ mai scăzut de dependenţă sau al absenţei acestui risc, precum şi al unui profil de efecte adverse diferit, dacă nu chiar mai favorabil. Totuşi, este important de menţionat că studii clinice randomizate controlate sunt necesare pentru fiecare patologie în parte. Acestea ar putea conduce în final la metaanalize care pot oferi dovezi de înaltă calitate. Modificările legislative privind statusul CBD-ului ar fi, în mod ideal, realizate pe baza acestor studii. 

Cititi intreg articolul accesand link-ul de mai jos:

Canabidiolul – zeci de ani de cercetare şi utilizările clinice actuale

 

 

4 decembrie 2019