Semnele de debut ale tulburărilor psihotice

  Termenul de psihoză definește o stare caracterizată prin afectarea gândirii și percepțiilor, astfel încât persoana respectivă nu își mai poate da seama ce este real și ce nu. Deși de multe ori pare că psihoza apare „din senin”, aceasta se întâmplă de fapt foarte rar. Cel mai frecvent, există semne de avertizare cu mult timp înainte (luni sau ani de zile). Numeroase studii au demonstrat că durata psihozei netratate este unul dintre cei mai importanți factori care influențează prognosticul pe termen lung, iar recunoașterea timpurie a acestor semne oferă șansa unei recuperări mai rapide.

De cele mai multe ori, debutul tulburărilor psihotice are loc la vârstă tânără, iar multe din aceste semne sunt puse cu ușurință pe seama unor „crize de adolescent” care vor trece odată cu înaintarea în vârstă.

Semnalele de alarmă timpurii

 

Unele dintre aceste modificări timpurii nu sunt specifice psihozei. Este important ca persoana respectivă să fie evaluată medical atunci când apar mai multe astfel de semne sau simptome sau dacă acestea se intensifică în timp, mai ales în cazul în care există și un istoric familial de tulburări psihotice.

Articol scris de dr. Cristina Dude

14 mai 2019