Rezoluția Parlamentului European privind canabisul – 2019

Pe 13 Februarie 2019, membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție despre consumul de canabis în scopuri medicale. Rezoluția trasează o distincție clară între canabisul folosit în scop medicinal și alte forme de consum ale acestuia.

Rezoluția îndeamnă statele membre UE să abordeze barierele de reglementare, pe cele financiare și culturale care impovărează cercetarea științifică, și le invită sa finanțeze în mod corespunzator cercetarea.

Cercetarea privind beneficiile canabisului medicinal va trebui, de acum inainte, intensificată și finanțață corespunzator, iar prețurile medicamentelor pe bază de canabis vor trebui să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate. 

 

Permiteți medicilor să prescrie medicamente pe bază de cannabis

Membrii Parlamentului European cer statelor member UE să permită medicilor să utilizeze judecata lor profesioanală în ceea ce privește prescrierea canabisului medicinal. Atunci când este eficient, canabisul medicinal trebuie să fie acoperit de sitemul de asigurări de sănătate, la fel ca și alte tipuri de medicamente.

Reglementarea canabisului medicinal va aduce câștiguri materiale autorităților publice, va limita oferta de pe piața neagră și va asigura calitatea produselor. În același timp, va limita accesul minorilor la aceste substanțe.

 

Recunoașterea beneficiilor canabisului medicinal

Membrii Parlamentului European susțin că există dovezi științifice care atestă eficiența canabisului medicinal în tratamentul pentru HIV/SIDA, în atenuarea simptomelor tulburărilor psihice, în reducerea considerabilă a simptomelor epilepsiei, precum și în Alzheimer, artrită, cancer, glaucoma etc. De asemenea, canabisul medicinal ajută la reducerea riscurilor de obezitate și diabet, și calmează durerile menstruale.

 

Sursa :

http://www.europarl.europa.eu/news/en

7 martie 2019