Puterea și dependența

În rândurile care urmează voi privi îndeaproape una din exprimările auzite adesea în psihoterapie, mai cu seama la începutul tratamentului pentru dependențe:

“Dacă vreau să mă las, mă pot lăsa în orice moment, doar că nu vreau!”

Motivul pentru care am ales să mă ocup de această exprimare este modalitatea pe de o parte relaxată, pe de altă parte încrezătoare în care este rostită. Mărturisesc că mi se pare frustrant să aud asta în condițiile în care știu că persoanele care trec prin procesul de renunțare la anumite dependențe, că vorbim despre substanțe, jocuri sau orice altceva, depun eforturi foarte mari, pe perioade lungi de timp pentru a reuși. A-mi îndrepta atenția înspre sentimentul de putere din expresia “dacă vreau, pot” este pasul logic pentru a mă putea așeza într-o postură de înțelegere terapeutică!

Aș mai adăuga un fapt interesant și care poate că ne atrage atenția în primul rând atunci când auzim expresia cu pricina. Mă refer la discrepanța evidentă între întinderea comportamentului de dependență și lejeritatea felului în care dependentul pare a-și privi nu doar dependența, ci și renunțarea. Si pare că cu cât comportamentul de dependență este mai înrădăcinat, cu atât lejeritatea este mai mare, iar prin asta discrepanța între ceea ce e și credințele – fantasme inerente, devine uriașă și, într-un fel, sochează prin falsitate. Prin asta nu vreau să spun că fantasmele noastre prin definiție, sunt false sau participă la falsificarea noastră. Dimpotrivă, ele sunt o urmare semnificativă a funcționării noastre umane sănătoase, dar pot fi folosite în moduri care pun în evidență vulnerabilități specifice. Și da, asta e partea care are de-a face cu dependența!

Ca să puteți înțelege mai bine, am să vă ofer un alt exemplu, referitor la mândrie. Mândria în sine nu este nici bună, nici rea sau cu alte cuvinte poate fi și bună și rea, dacă îmi permiteți exprimarea în felul acesta. Mai precis, atunci când mândria se afla în slujba puterii vieții, adică este o forță constructivă, ea ne apare ca fiind respect de sine. Atunci când mândria este pusă în slujba unui sine vulnerabil și ineficient, ea se poate transforma într-o putere distructivă și ne apare ca fiind arogantă. Și la fel este și cu fantasmele de putere. Ele sunt o treaptă necesară în dezvoltarea noastră, și într-o măsură mai mare sau mai mică ne însoțesc pe parcursul vieții. Pe de altă parte, modul de folosire a acestora ne poate arăta fundamentul instabil pe care sunt așezate.

Făcând un pas mai departe, as putea spune că în procesul de constituire a identității noastre, a nucleului pe care mai târziu îl recunoaștem ca fiind “eu” (nu doar în sens psihanalitic), fantasmele de omnipotență își au rolul lor în menținerea coeziunii psihice. Iluzionarea noastră infantilă că putem reuși să mișcăm munții din loc datorită puterii noastre nelimitate, că avem puteri nenumite care ne ajută să spargem crustele limitărilor specific umane, are rolul de a coagula energia în centrele de forță necesare creșterii organismului per general. Putem înțelege stadiul acesta ca fiind necesar, dacă adăugăm că astfel de fantasme se constituie în fața unui pericol uriaș pentru mintea copilului lipsit de alte apărări, mai bine adaptate și elaborate. Acest pericol uriaș este anxietatea foarte intensă, anxietate al cărei nume descrie foarte bine modul în care este trăit – anxietate de dezintegrare.

În continuare, maturizarea psihică presupune creșterea forțelor interne suficient de mult încât să putem face față fragilității noastre, fără a ne ajuta de adjuvante precum fantasmele de omnipotență. Reîntoarcerea la utilizarea unor asemenea scenarii imaginative semnalează pericolul intern al anxietății distructive la adresa coerenței sinelui. Altfel spus, atunci când creștem, putem trăi viața și cu bune și cu rele, iar când ne credem iarăși atotputernici – dacă vreau, pot orice – cantitatea de suferință este prea mare și își semnalizează prezența în felul falsei puteri.

Nu cred că, adânc înăuntru, dependentul nu știe că substanța consumată îi face rău. Doar că se află într-o imposibilitate copleșitoare: nu poate renunța la obiectul dependenței, pentru că nu are altă posibilitate de echilibrare internă. Pe de altă parte costul pe care trebuie să-l plătească pentru continuarea investirii energetice a dependenței, îi sleiește viața. Să rămâi în mintea clară cu o asemenea imposibilitate este deosebit de dificil, dacă nu imposibil, iar varianta în care începi să crezi că dependența este în controlul tău absolut devine mai ușor de acceptat, ca variantă de supraviețuire. 

Din acest punct de vedere, momentul în care un dependent cere ajutorul trebuie recunoscut la adevărata valoare și onorat în deplin respect pentru puterea de viață care se manifestă în cuvinte și gesturi!  

 

Articol scris de Psih. Valentin Miu

20 februarie 2018