Ce este Psihoterapia

Psihoterapia se adresează dificultăților emoționale și comportamentale, tratându-le prin comunicare și prin factori ce țin de relație. Relația terapeutică formată între specialist și client este cel mai important instrument în antrenarea și susținerea schimbării dorite de acesta din urmă, de aceea tipul de relație creat este diferit de oricare altul (familial, de cuplu, filial, amical etc.). Terapeutul este cel care îi stă alături clientului, și rolul său este strict de a sprijini și încuraja schimbările benefice realizate de acesta.

IMG_0465

În terapie poți vorbi deschis, fără a te teme că informațiile pe care le împărtășești vor ajunge la urechi străine sau că îți vor afecta în vreun fel jobul sau familia. Poți fi onest, pentru că atunci când terapeutul te întreabă, așa cum poate ai văzut prea des în filme, “cum te simți?”, este pentru că își dorește cu adevărat să afle. Având studii și experiență în tratarea dificultăților cu care te confrunți, terapeuții le pot folosi în înțelegerea și abordarea situației tale specifice. Ei se vor folosi de întrebări comune, sau pe care nu le-ai mai auzit vreodată, pentru a favoriza conexiunile dintre gânduri, sentimente și comportamente, și pentru a spori motivația pentru schimbare.

Deși modul în care este privită psihoterapia este în continuă schimbare, mulți oameni consideră că aceasta se adresează doar persoanelor bolnave psihic. De fapt, deși psihoterapia este utilă și eficientă în tratamentul afecțiunilor psihice, ea este adesea accesată de cei care caută modalități noi, diferite de gestionare a stresului de zi cu zi. Poate ai observat la tine anumite modele de gândire, de comportament sau de relaționare care nu îți mai sunt benefice – sau care nu ți-au fost niciodată. Psihoterapia te poate sprijini în înțelegerea și schimbarea acestora.

O altă prejudecată des întâlnită este credința că în perioadele în care te simți profund îngrijorat, trist, descurajat sau pur și simplu încărcat de stres, ar trebui să “te aduni și să mergi mai departe”. Adesea însă, aceste suferințe psihologice netratate pot conduce la afecțiuni fizice în formă acută sau cronică, sau la simptome mai grave de natură psihică.

Oamenii apelează adesea la terapie când au ajuns în acel punct în care își doresc o schimbare. Această decizie se bazează pe conștientizarea faptului că anumite aspecte ale vieții lor le scapă de sub control, iar acest lucru devine din ce în ce mai supărător. În lucrul terapeutic se va aborda modul în care este privit controlul asupra unor anume gânduri, sentimente sau comportamente, iar în urma acestuia poate rezulta un proces fie de “renunțare” într-o oarecare măsura la control, fie de sporire a acestuia. Odată explorate aceste aspecte în contextul relației terapeutice, persoana va începe să simtă ușurarea faptului că cineva îi înțelege suferința și zbuciumul.

 

Iată câteva dintre motivele care pot sta la baza deciziei de a consulta un psihoterapeut:

  • Te confrunți cu stări emoționale dificile (îngrijorare, tristețe, neputință) și problemele nu par a se diminua, în ciuda eforturilor tale și ale celor din jur.
  • Ți-e din ce în ce mai greu să te ocupi de activitățile zilnice: nu te poți concentra asupra treburilor de la serviciu, iar performanțele tale profesionale încep să fie afectate.
  • Simți insatisfacție în legătură cu relațiile importante (familiale, de cuplu, de prietenie).
  • Acțiunile tale fac rău celor din jur sau ție însuți/însăți: consumi prea mult alcool, manifești agresivitate verbală sau fizică.
  • Ți-e dificil să gestionezi și să comunici emoții, sentimente, nevoi și dorințe și acest lucru îți afectează relațiile semnificativ.
  • Ai dificultăți în a gestiona și vindeca traume trecute sau prezente precum abuzul, boala, accidentele și pierderile

 

Pe lângă obiectivele individuale, beneficiile pe care le aduce adesea psihoterapia constau în:

  • O mai bună cunoaștere a propriei persoane, care va duce la o perspectivă autentică asupra vieții tale, a ta și a celor din jur.
  • O mai bună înțelegere a modului în care valorile tale pot întări sau, din contră, împiedica anumite comportamente.
  • Stabilirea unor mecanisme de coping adaptative și eficiente
  • Vindecarea suferințelor trecute și conturarea unei perspective pentru o viață mai bună și mai satisfăcătoare.

 

Vreau o programare

Articole
Tipare relaționale în personalitatea depresivă Tipare relaționale în personalitatea depresivă
  În poveștile pacienților depresivi sunt ușor de găsit experiențe reprezentate de pierderi timpurii și/s
Vezi toate articolele