Tulburarea depresivă

IMG_20130525_171648Tulburarea depresivă face parte din categoria tulburărilor de dispoziție – condiții frecvente, potențial letale și foarte tratabile. Trisețea, epuizarea, deznădejdea și lipsa de interes față de lucrurile care reprezentau cândva o plăcere, sunt stări prin care trec mulți oameni. Atunci când aceste fluctuații din sfera afectivă apar în episoade izolate putem vorbi despre un lucru firesc în viața unui om. Însă atunci când aceste stări persistă timp de săptămâni sau luni, și când acestea afectează viața de zi cu zi a persoanei, putem vorbi despre depresie.

În forma sa cea mai ușoară, depresia poate însemna doar o stare de melancolie, lăsându-ne să ne trăim viața în limitele normalului, dar face ca totul să fie mai greu de realizat și să pară mai puțin folositor, mai puțin interesant. În forma sa severă, depresia poate deveni amenințătoare pentru viață – punând persoana care suferă de depresie față în față cu stări de suicid, renunțând pur și simplu la voința de a trăi – 60% dintre persoanele afectate de depresie au gânduri suicidare, iar 15% se sinucid. Dacă vorbim despre prognostic, se poate observa o evoluție pozitivă în tratarea afecțiunii: mai mult de jumătate din bolnavi se remit, 30% se remit parțial și 20% duc o viață firească cu ajutorul tratamentului.

Mulți dintre cei care trăiesc cu această tulburare nu caută niciodată ajutor. Ceea ce nu trebuie uitat este faptul că majoritatea, chiar și cei ce suferă de depresie severă, pot trăi viața cât se poate de firesc urmând o formă de tratament potrivită. În zilele noastre depresia este o afecțiune tratabilă cu ajutorul medicației antidepresive moderne – recomandată de un medic psihiatru, alături de ședințele de psihoterapie.

Semnele și simptomele depresiei:

  • sentiment de tristețe, de a i se fi “scufundat corăbiile” sau “de inimă albastră” pentru o perioadă prelugită de timp
  • incapacitatea de a resimți plăcere (anhedonie)
  • retragere socială
  • lipsa motivației, toleranță la frustrare redusă
  • semne neuro-vegetative: pierderea libidoului, scăderea în greutate și anorexie, creșterea în greutate și hiperfagie, nivel scăzut al energiei, tulburări menstruale, tulburări de somn – atât insomnie cât și hipersomnie, variații diurne ale dispoziției.

 

Nu recomandăm autodiagnosticul în baza informațiilor regăsite în diverse surse. Un diagnostic corect se poate pune numai de către un medic specialist.

 

 

Vreau o programare