Tuburarea de personalitate

Pentru a înțelege cât mai clar tulburările de personalitate, este indicat să știm ce înseamnă personalitatea, de fapt. Există nenumărate definiții ale personalității, o înglobare a acestora creionând personalitatea ca fiind formată din tipare caracteristice ale găndurilor, sentimentelor și comportamentelor care fac o persoană să fie unică. Pe scurt, personalitatea este un set de trăsături comportamentale și mentale de durată, care diferențiază oamenii între ei.

Personalitatea se formeaza în interiorul persoanei și rămâne aceeași pe toata perioada vieții, nu se schimbă, însa se dezvoltă. Odată cu maturizarea persoanei, gândurile, sentimentele și comportamentul se schimbă. Omul este suficient de flexibil ca să învețe din experientele trecute și să își schimbe comportamentul pentru a face față vieții într-un mod mai eficient. Totuși, o persoană cu tulburări de personalitate întâmpină dificultăți în acest sens.

Tulburarea de personalitate îngreunează schimbarea, dezvoltarea modelului de găndire, de comportament, iar gama de emoții și atitudini care ajută persoana să facă față vieții de zi cu cu zi, este limitată, afectând toate aspectele vieții sale.

Dacă ai o tulburare de personalitate, este posibil ca atitudinile și convingerile tale să fie diferite de cele ale majorității persoanelor din viața ta. Acestea pot considera comportamentul tău neobișnuit sau neașteptat, simțind că le este dificil să își petreacă timpul cu tine, ceea ce te poate face să te simți rănit și nesigur, ducând la retragere socială.

Tulburările de personalitate se dezvoltă din copilărie și devin, de obicei, vizibile în adolescență sau la începutul maturității. Uneori, însă, se pot face observate încă din copilărie. Pentru a diagnostica o tulburare de personalitate este imperios necesar ca acele dificultăți care caracterizează respectiva tulburare să fi apărut în viața individului înainte de maturitate

Ca și în cazul altor tulburări, o persoană cu tulburare de personalitate nu conștientizează starea sa și nu tinde să solicite ajutor. Totusi, cu un ajutor profesionist, persoana care sufera de această afecțiune poate învăța să îi înțeleagă mai bine pe cei din jur, să facă fața mai bine situațiilor sociale și relațiilor cu oamenii.

Tulburarile de personalitate au mai multe forme, sistemul de diagnosticare a acestora identificând 10 tipuri diferite, grupate în trei categorii.

 

Suspicioase

Emoționale și impulsive

Anxioase

Tulburarea paranoidă

Tulburarea schizoidă

Tulburarea shizotipală

Tulburarea antisocială

Tulburarea borderline

Tulburarea histrionică

Tulburarea narcisică

Tulburarea de personalitate evitantă

Tulburarea de personalitate dependentă

Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsivă

 

Articol scris de Oana Formagiu

Surse material: Kaplan&Sadock

Vreau o programare