Interviul Motivațional are o influență pozitivă asupra problemei obezității infantile

Interviul Motivațional este un stil de comunicare centrat pe pacient, care folosește tehnici precum ascultarea reflexivă și luarea la comun a deciziilor, ce duc la obținerea motivației pentru schimbare a comportamenului vis a vis de sănătate.

Medicii pediatrii pot clădi motivația pacienților pentru a produce modificările necesare în comportamentul legat de sănănate.

Conform unui studiu prezentat în mai 2014 la întâlnirea anuală a Societății Academice de Pediatrie din Statele Unite ale Americii, medicii pediatrii și dieticieni care au folosit tehnici ale Interviului Motivațional în consilierea familiilor care au copii cu probleme de greutate, au reușit să reducă procentul IMC (Indicele de Masă Corporală) cu 3.1 puncte, timp de doi ani, în comparație cu alți copii de aceeași vârstă și în aceeași situație.

Studiul a fost condus de Departamentul de Cercetare Pedriatică al Academiei Americane de Pedriatie. Cercetătorii au evaluat efectul metodei Interviului Motivațional asupra procentului IMC prin evaluarea intervențiilor oferite de pediatrii din zona asistenței medicale primare, suplimentat de consilierea folosind Interviul Motivațional, oferită de dietecieni asupra unui număr de copii între 2-8 ani, care erau deja supraponderali sau obezi.

Acesta este unul dintre primele studii randomizate, efectuate pe o scară largă, pentru a demonstra o reducere semnificativă a IMC folosind Interviul Motivațional aplicat de către medicii pediatrii și dieticieni.

“Două dintre cele mai încurajatoare aspecte ale rezultatelor sunt reducerea semnificativă a procentului IMC în rândul participianților, dar și o suplimentare a informațiilor despre IMC din partea furnizorilor de servicii medicale primare”; “Credem că atât volumul de informații cât și numarul sesiunilor de pregătire folosite în acest studiu pot fi puse în aplicare în mod realist în clincile din întreaga lume”, spune autorul principal, Ken Resnicow Ph. D.

Studiul demonstrează faptul că Interviul Motivațional poate fi un instrument puternic ce ajută practicienii din domeniul medical să abordeze problema obezității la copii.

Clienții Color Mind benefeciază de rezultatele Interviului Motivațional, metodă practicată de către cei doi formatori acreditați de Motivational Interviewing Network of  Trainers – MINT: Dr. Gabriel Cicu și Psih. Ana Maria Moldovan

Acest studiu se poate vizualiza aici:

American Academy of Pediatrics

30 iunie 2015