Intake

Procesul de intake este prima etapă de lucru și presupune:

  • O ședință de management de caz la care participă pacientul, susținătorul și un manager de caz atribuit de Clinica Color Mind. La această ședință se discută aspecte generale legate de istoricul de dependență, contextul de viață, așteptările pacientului și susținătorului cu privire la tratament, componența echipei terapeutice. În urma acestei ședințe, managerul de caz va propune ceilalți doi specialiști ce vor face parte din echipa terapeutică (terapeutul individual și psihiatrul) și va stabili împreună cu pacientul și susținătorul său programările pentru întâlnirea cu aceștia.
  • O ședință de psihiatrie, în care se discută despre istoricul comportamentului adictiv, eventuale tratamente anterioare sau prezente, anamneză – istoric de sănătate fizică și psihică, se pot solicita analize de laborator sau alte investigații medicale complementare, etc.
  • O ședință de terapie individuală, în care se discută despre resursele pacientului, obstacole și oportunități pe care le anticipează, abilități personale, motivație, încredere etc. În același timp, este primul pas pentru construirea unei relații terapeutice, element fundamental în orice proces psihoterapeutic.
  • Aceste ședințe inițiale sunt utile pentru întreaga echipă – din perspectiva rolurilor pe care le dețin, pacientul și susținătorul fiind încurajați să fie atenți la felul în care relaționează cu fiecare specialist în parte, să fie deschiși și sinceri cu privire la preocupările și așteptările pe care le au, astfel încât echipa terapeutică și programul propus să fie cât mai aproape de pacient.
  • Procesul de intake se finalizează printr-o ședință între pacient, susținător și managerul de caz, în care acesta din urmă prezintă un raport ce conține observațiile și recomandările echipei terapeutice sub forma unui Program Terapeutic Individualizat. De asemenea, se clarifică eventualele aspecte legate de participarea la program, componența echipei terapeutice, se discută și semnează Consimțământul Informat și Acordul de Tratament.
  • În funcție de obiectivele terapeutice stabilite, programul variază ca durată, intervenții, număr și frecvență a ședințelor.

 

Vreau mai multe informații

Info utile
3. Fundamente bio-psiho-sociale in dependenta de droguri
CONCEPTE DE BAZA PRIVIND TULBURARILE DATORATE CONSUMULUI DE SUBSTANTE AUTORI: Dr. Gabriel Cicu; Psih. Ana Mari
Vezi toate articolele