Tratament pentru dependența de cannabis

Marijuana este denumirea populară a plantei Cannabis Sativa L – plantă care face parte din familia canabinaceelor (împreună cu hameiul). Din aceeași familie fac parte alte două specii: Cannabis Indica și Cannabis Ruderalis.

Dintre toate, Cannabis Sativa L este specia cea mai bogată în THC – componenta psihoactivă principală, responsabilă pentru multe dintre efectele experimentate de consumatorii de canabis.

Canabisul este, alături de tutun și alcool, printre substanțele de abuz cele mai frecvente la adolescenți. Consumul de canabis poate evolua de la consum recreațional la abuz sau dependență.

În cazul în care consumatorul de canabis a dezvoltat dependență și resimte disconfort sau prezintă simptomele dependenței, în mod normal acesta nu le relaționează cu substanța. Dependența de canabis poate avea consecințe adverse. Negarea acestora este în sine un simptom al dependenței, prin care individul atribuie respectivele consecințe altor factori și nu consumului.

Dependența de canabis duce la perturbări în sfera cognitivă, emoțională și psihosocială, tulburări ce pot fi diagnosticate și tratate, și care au o evoluție predictibilă.

Vorbim despre dependența de canabis atunci când:

  • Canabisul este de obicei consumat în cantități mari sau pe o perioadă mai lungă de timp decât a fost intenționat
  • Există o dorință persistentă și eforturi fără succes de a opri sau controla consumul de canabis
  • O mare parte din timp este petrecută pentru a obține substanța, pentru a o consuma sau pentru recuperare din efectele acesteia
  • Există pofta sau dorința intensă de a consuma canabis (craving)
  • Consumul recurent de canabis duce la lipsa îndeplinirii unor roluri importante la muncă, școală sau acasă
  • Consumul constant de canabis continuă în ciuda problemelor sociale, interpersonale cauzate de efectele acestuia
  • Canabisul este consumat în situații fizice periculoase
  • Continuarea consumului în ciuda apariției unor probleme fizice și psihologice cauzate de consumul de canabis
  • Apare toleranța: nevoia de a crește doza pentru a obține intoxicația sau efectul dorit; scăderea efectului la consumul unei dozei obișnuite
  • Apare sevrajul (sindrom de abstinență) – iritabilitate, furie sau agresivitate, nervozitate sau anxietate, tulburări de somn (de ex. insomnie, vise perturbante), apetit scăzut sau scădere în greutate, neliniște, stare depresivă, dureri abdominale, tremor, transpirație, febră, frisoane, dureri de cap

 

La fel ca și în cazul altor afecțiuni cronice cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau astmul, dependența poate fi gestionată cu succes. Tratamentul ajută pacientul să contracareze efectele negative ale dependenței și să recapete controlul asupra propriei vieți.

În acest sens, pe lângă întreruperea consumului de canabis, programul de tratament are ca țintă reluarea de către pacient a activităților și implicării funcționale, productive, în familie, în cuplu, în relațiile sociale și de timp liber, la locul de muncă și în cadrul comunității.

O altă implicație a naturii cronice a acestei afecțiuni este faptul că o persoană nu se poate opri brusc din consum pentru câteva zile, ca să fie vindecată. Majoritatea pacienților au nevoie de asistență specializată pe perioade lungi de timp, sau în serii repetate pentru a menține un stil de viață sănătos, centrat pe abstinență.

În cadrul clinicii Color Mind, programul de tratament pentru dependența de canabis este un program complex, cu multe componente menite să răspundă ansamblului de efecte și consecințe din viața fiecărei persoane, îmbinând armonios cele doua elemente importante ale procesului de recuperare, și anume psihoterapia și tratamentul medicamentos.

Astfel, într-o primă etapă este desemnată o echipă terapeutică formată din manager de caz, terapeut individual și psihiatru, care analizează situația pacientului în ansamblul ei:

Managerul de caz – urmărește aspectele familiale, sociale, profesionale și juridice împreună cu rolul acestora în recuperare (factori favorizanți și obstacole în recuperare).

Psihiatrul – are în vedere aspectele legate de sănătatea fizică și psihică, evalueaza riscul de sevraj, apreciază necesitatea și modalitatea în care va fi realizată dezintoxicarea.

Terapeutul individual – în această etapă rolul său este de a identifica resursele personale ale clientului, nivelul de conștientizare a afecțiunii, motivația pentru schimbare, încrederea în potențialul propriu de schimbare și importanța pe care o acordă recuperării.

Toate aceste aspecte discutate împreună cu echipa terapeutică constituie baza pe care dezvoltăm un program individualizat de tratament. Stabilirea obiectivelor, abordarea terapeutică, modalitățile de tratament, intervențiile, frecvența ședințelor, durata în timp, vor fi recomandate și ajustate permanent în funcție de toți acești factori.

Eficiența programelor de tratament este dată și de monitorizarea evoluției în cadrul programului. Periodic sunt programate ședințe de management de caz în care pacientul, susținătorul și managerul de caz discută despre parcursul în recuperare, necesitatea eventualelor schimbări sau ajustări în planul de tratament.

 

IMPORTANT: Informațiile împărtășite de către client în cadrul programului de tratament se află sub semnul confidențialității. Clinica Color Mind se angajează să nu dezvăluie aceste informații niciunei terțe părți. VEZI CLAUZE CONFIDENȚIALITATE

 

Vreau o programare

Info utile
3. Fundamente bio-psiho-sociale in dependenta de droguri
CONCEPTE DE BAZA PRIVIND TULBURARILE DATORATE CONSUMULUI DE SUBSTANTE AUTORI: Dr. Gabriel Cicu; Psih. Ana Mari
Vezi toate articolele