Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanii – EMCDDA, a creat un ghid privind implicaţiile pandemiei COVID-19 în rândul persoanelor consumatoare de droguri. Scopul acestui ghid este de a evidenția riscurile emergente legate de pandemia COVID- (...)
În mod tradițional, consultațiile de sănătate mentală au presupus întâlnirea dintre persoana care solicită sprijin și un medic psihiatru sau un psihoterapeut, care colaborează pentru a identifica resursele și soluțiile fiecărui individ. În prezent, t (...)
Două dintre cele mai studiate componente ale cannabisului sunt tetrahidrocannabinol-ul (THC) şi cannabidiol-ul (CBD). THC-ul este componenta cannabisului responsabilă de euforie, de efectul de „high”, în timp ce CBD-ul nu produce astfel d (...)
Conform Raportului european privind drogurile, publicat în 2017 şi care include informaţii referitoare la anul 2015 sau la ultimul an în care au fost disponibile astfel de informaţii, în Uniunea Europeană se estimează că: 23.5 milioane de oameni cu v (...)
Termenul de psihoză definește o stare caracterizată prin afectarea gândirii și percepțiilor, astfel încât persoana respectivă nu își mai poate da seama ce este real și ce nu. Deși de multe ori pare că psihoza apare „din senin”, aceasta se întâ (...)
O flamă înăbușită. Un foc aproape stins. O lumânare fumegândă. Aceste metafore ale diminuării energiei și forței vitale, până la extenuare, stau la baza termenului de burnout. Precum focul, oamenii au nevoie de resurse suficiente pentru avea i (...)
În creierul uman se află aproximativ 100 de miliarde de neuroni și 1000 de miliarde de celule gliale. Neurotransmițătorii reprezintă una dintre principalele metode de comunicare dintre aceste celule. Peste 50 de astfel de neurotransmițători au fost i (...)
În poveștile pacienților depresivi sunt ușor de găsit experiențe reprezentate de pierderi timpurii și/sau repetate. Acestea nu trebuie să fie neapărat concrete, observabile și verificabile. Ele pot fi mai mult pierderi interne, psihologice, ca (...)
Încep această introducere plecând de la concluziile articolului Serotonin and brain function: a tale of two receptors („Serotonina și funcționarea cerebrală: povestea a doi receptori”) al lui R.L. Carhart-Harris si David J. Nutt, public (...)
Anxietate: frică și spaimă. Tratamentul psihoterapeutic. Anxietatea acoperă o serie de sentimente mixte care sunt caracterizate printr-un mare disconfort. În apariția și menținerea tulburărilor de anxietate intră în joc factori ereditari, de mediu (...)