Atmosfera schimbării din perspectiva Interviului Motivaţional

Interviul Motivaţional este o modalitate terapeutică folosită în abordarea dependenţelor datorită eficienţei crescute în stimularea şi facilitarea schimbării.

Succesul de care se bucură în prezent la nivel mondial ca abordare terapeutică bazată pe evidenţe ştiinţifice este datorat atât tehnicilor şi metodelor utilizate cât mai ales de ceea ce practicienii numesc “spiritul” Interviului Motivaţional. Acesta se referă la atmosfera relaţiei terapeutice şi la atitudinea practicianului faţă de client şi faţă de procesul de schimbare.

 

Elementele care  stau la baza „spiritului” Interviului Motivațional

  1. Acceptare: Practicianul are o atitudine non-critică faţă de client, nu pune la îndoială şi nici nu contrazice în niciun fel perspectiva pe care acesta o are cu privire la schimbare. De asemenea respectă autonomia clientului şi are încredere în potenţialul acestuia. De cele mai multe ori însăşi afirmarea libertăţii clientului de a alege păstrarea status quo-ului este cea care îl face să ia în considerare schimbarea comportamentului.

 

  1. Colaborare: Se referă la crearea unui spaţiu în care clientul se simte în siguranţă, în care practicianul este întotdeauna alături de client, însoţindu-l şi niciodată cu un pas înainte. Această atmosferă de parteneriat încurajează şi facilitează discutarea şi hotărârea de comun acord a obiectivelor şi paşilor următori.

 

  1. Evocare: Presupune stimularea ideilor, valorilor, motivaţiilor proprii ale clientului, acestea fiind mult mai valoroase şi utile în procesul de schimbare decât cunoştinţele, sfaturile şi agenda practicianului.

 

Cadrul necesar schimbării

Înţelegerea şi integrarea în practică a acestor trei aspecte creează cadrul necesar pentru ca schimbarea să se întâmple. Presupune a avea încredere în persoana din faţa ta că ştie ce este mai bine pentru ea, presupune a renunţa la reflexul de corectare şi a înţelege şi accepta empatic universul celuilalt, atitudinile şi alegerile pe care le face şi de a-i fi alături, cu compasiune, pe tot parcursul procesului de schimbare. Ca efect, clientul se va simţi respectat, înţeles, validat şi încurajat să identifice şi să susţină propriile demersuri în favoarea schimbării.

Atmosfera originală a Interviului Motivaţional pune accentul pe colaborarea dintre practician şi client pentru atingerea unui obiectiv realist. Eficiența metodei nu este rezervată numai relațiilor terapuetice. Interviul Motivațional poate fi, de asemenea, un instrument eficient care aduce schimbarea în relațiile personale și de business.

 

 

24 ianuarie 2017